Jaak Tamm loodab, et süüdistus võetakse maha, Siim Kallas kohtus USA riigisekretäriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EPP ALATALU

Eile kohtus Tallinna linnapea Jaak Tamm, kelle suhtes kaitsepolitsei algatas kriminaal-asja, kaitsepolitsei uurijaga, kellele rääkis sedasama, mida oli ajakirjanduses juba avalikult öelnud. Tamm kinnitas, et uurija jäi tema vastustega rahule, ja loodab, et süüdistus võetakse maha.

Tallinna linnapea kinnitas, et 350 000 krooni eest maha müüdud korter vanalinnas vajab kaks korda niipalju investeeringuid, kui tema jaksaks teha. Maja mahamüümist ei saanud käsitleda äritehinguna. «Ma ei ole linna tavakodanik, vaid ikka linnapea ja ma teadsin, et ma ei tohi selle pealt mitte ühtegi senti teenida,» ütles Jaak Tamm eile.

Tallinna linnapea erastas aadressil Uus 13/Müürivahe 62 korteri EVPde eest. «Mitte-eluruume ei saa EVPde eest erastada, järelikult tehti see pind juba paberi peal korteriks, muidu ei saanud erastada. Kõik peab käima seaduse kohaselt, praegu saab erastada vaid seda pinda, millele sa oled sisse kirjutatud,» ütles Tamm.

Linnapea ja endise aselinnapea Ivar Lindpere korterit remontis üks ja sama firma ning kõik arved on Lindpere käes. «Sel on väga lihtne põhjus: kui remonditakse kahte korterit, siis on raske jagada arveid, kui palju ühte või teise korterisse on elektrijuhtmeid tõmmatud,» ütles Tamm.

Linnapea kinnitas, et nad leppisid endise kolleegi ja hea tuttava Ivar Lindperega kokku, et küsimuse lahendamisega tegeleb Lindpere. Jaak Tamm on kohanud AS Planistoni esindajat vaid tehingu notariaalsel kinnitamisel ning ta ei osanud eile öelda, kellele AS Planiston kuulub ja kas see firma on seotud Tallinna Kesklinna valitsusega.

«Nägin selle firma esindajaid esimest ja loodetavasti ka viimast korda lepingu notariaalselt kinnitamisel linnapea kabinetis,» lisas linnapea. Tamme huvitas vaid see, et saada makstud tasumata arved, mida oli 350 000- kroonise summa hulgas mitu. Tehing oli Lindpere õlgadel nende omavahelise suulise kokkuleppe põhjal.

AS Planistoni juht ja omanik Jaanus Luht kinnitas, et Jaak Tamm ja Ivar Lindpere ei ole seda maja müünud liiga odavalt, kuid ta ei soovinud kommenteerida, kas majja tuleb edaspidi büroo või korter või müüakse maja edasi.

Tallinna linnapea ütles eile, et ta ei teadnud, et tegemist on nullkäibega firmaga. Jaak Tamm lisas, et ei pidanud vajalikuks ostja tausta uurimist. «Mulle oli tähtis saada tagasi see raha, mis mul seal all kinni oli, ja maksta arved, mida ma ei suutnud maksta,» ütles Jaak Tamm. Kuid ta lisas, et tal ei ole kahjuks võimalik tõestada, et ta ei saanud korteri eest vähem või rohkem kui 350 000 krooni.

Linnapea kinnitas eile, et oleks tõesti võinud rohkem kontrollida, kellele maja müüdi.

Tallinna linnapea kommenteeris korruptsiooniskandaali ka nii, et lähenevad valimised annavad kindlasti oma pitseri ja sellest lähtudes saaks vastuse, miks korterimüügisüüdistused nüüd esitati.

Tallinna linnapea ja Koonderakonna aseesimees Jaak Tamm ütles, et Koonderakonna poliitika kohalikeks valimisteks valmistumisel on kasutada ära oma erakondlastest kohaliku täitevvõimu juhid, kes koordineeriks kohalikke kampaaniaid. «Ma ei arva, et Koonderakond on otsustanud Jaak Tamme üle parda visata, pigem vastupidi,» ütles Jaak Tamm. Selles rollis on pigem teistel erakondadel põhjust talle varba peale astuda. Jaak Tamm Koonderakonnast lahkuda ei kavatse.

Tamme sõnul on keegi Andres Korgi ja Feliks Unduski tehtud avalduse taga, kuid Tamm eelistas seda mitte kommenteerida.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

TOOMAS MATTSON

Ameerika Ühendriikides visiidil viibiv välisminister Siim Kallas kohtus eile Washingtonis USA riigisekretäri Warren Christopheri ja aseriigisekretäri Strobe Talbottiga.

Eesti suursaadik Ameerika Ühendriikides Toomas Hendrik Ilves ütles enne kohtumist «Pos-timehele», et eeldatavasti on vestluste põhiteemadeks Eesti julgeolek, Venemaa võimalik tulevik, Euroopa tulevik ja Eesti koht Euroopas.

Ilves ütles, et Eesti on oma edukuse tõttu USAs praegu heas kirjas. «USAle on oluline, et meil ei läheks halvasti,» sõnas Ilves.

Välisminister Siim Kallas sõi eile Maailmapanga esindajatega lantshi.

Täna kohtub Kallas USA abiriigisekretäri John Kornblumiga, kelle hooleks on NATO Euroopa probleemistik.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles