Eesti politseinikule pakutakse abi Norrast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TIINA REKAND

Eesti eriteenistuse politseinik Arne Lokk (25) viibis 14.-26. märtsini koos abikaasaga Bergeni Haukolandi kliinikus uuringutel ja ravil.

Arne Lokk kaotas 28. detsembril Tallinnas toimunud pommiplahvatuses mõlemad käed ja nägemise. Kohe pärast plahvatust viibis ta ravil Mustamäe haiglas, kus teostati haavade esmane korrastus ja ravi. Arne Loki omaksed ja kolleegid proovisid sõlmida sidemeid maailma mitmete ravikeskustega edasise ravi saamiseks. Muu hulgas pöörduti ka Norra konsulaadi poole Tallinnas, kes tegi järelepärimise Bergenisse. Bergeni politseiamet, linnavalitsus ja haigla juhtkond nõustusid eraldama vajalikud ressursid uuringuteks ja raviks.

Bergenis moodustati spetsialistidest meeskond, kelle ülesandeks sai Arne Loki tervislike ja sotsiaalsete probleemide selgitamine ning võimalike ravistsenaariumide väljatöötamine. Meeskonna juhiks sai Bergeni politseinik Arvid Eik, kes tegeles spetsialistide töö koordineerimise ning kontakti loomisega meedikute, ühiskondlike organisatsioonide, taastusravispetsialistide ja kohalike poliitikute vahel.

Meedikud võtsid oma esmaseks ülesandeks Arne tervisliku seisundi uurimise ja raviettepanekute väljatöötamise, millele võiks tugineda tema edasine ravi Norras. Meedikute juhiks oli Haukolandi haigla plastilise kirurgia osakonna juhataja dr. Haiivard Vindenes. Kolmeteistkümne Norras oldud päeva jooksul sai Arne nii kõrva-nina-kurgu-, lõualuude- ja hambaravispetsialisti kui ka plastilise kirurgia ja käekirurgide ekspertiisi. Et Arne ravi on paljude erinevate vigastuste tõttu problemaatiline, siis hankisid kirurgid lisaekspertiisi ka Rootsist. Lisaks sellele konsulteerisid Arnet valuspetsialistid. Allakirjutanu osales meeskonnas kui neuroloog ja tõlk. Uuringute tulemusena valmib kirjalik aruanne koos raviettepanekutega, mis saadetakse Mustamäe haiglasse.

Taastusravi- ja meditsiiniliste abivahendite firma Medivest testis abivahendeid, mida Arne võiks kasutada praeguses olukorras. Firma valmistab peaga juhitava tugitooli, mis võimaldab patsiendil endal määrata oma keha asendi ja teeb ta vähem sõltuvaks teiste inimeste abist.

Arne edasine ravi on mõeldamatu ilma rahata. Et informatsioon Arne Lokki tabanud õnnetusest levis Norra ajalehtede kaudu, siis võtsid kohalikud organisatsioonid initsiatiivi raha kogumiseks tema edasiseks raviks enda kätte. Nii Rotary kui Lions-klubi annetas raha, lisaks sellele laekus ka annetusi ja kingitusi üksikisikutelt.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles