Soome keele õpe jõuab ka põhikooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes rikuti Finlandia kirjanduspreemia konkursireegleid.
Soomes rikuti Finlandia kirjanduspreemia konkursireegleid. Foto: SCANPIX

Uus riiklik õppekava lubab põhikoolides hakata teise võõrkeelena alates 6. klassist õpetama ka soome keelt, mille vastu on noortel päris suur huvi.

Praegu kehtiv riiklik õppekava kohustab põhikoolis nii A- kui B-võõrkeelena õpetama inglise, prantsuse, saksa või vene keelt. Uus riiklik õppekava lubab lisaks neile keeltele hakata 2013. aasta sügisest õpetama ka muud võõrkeelt. «A- ja B-võõrkeele valib kool, arvestades kooli võimalusi ning õpilaste soove,» seisab õppekava seletuskirjas.

Üleriigilise soome keele ainenõukogu esimees Ebe Talpsepp ütles, et soome keele ainekava on juba valmis. «Kuna siiani pole soome keelt olnud B-keelena võimalik õpetada, siis tuleb meil ka uued õpikud koostada,» lisas ta.

«Tegime 2007. aastal õpilaste ja lapsevanemate seas küsitluse, kust selgus, et huvi soome keele vastu tuntakse suhteliselt palju,» märkis ta. 

Haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva selgitas, et praegu põhikoolis peale loetletud nelja põhikeele muid keeli teise võõrkeelena õppida võimalik. «Soome keelt saab hakata õppima alles gümnaasiumist, kui lisandub kolmas võõrkeel,» sõnas Ladva.

Gümnaasiumis saab kolmandat võõrkeelt õppida 2 tundi nädalas, B-võõrkeelt õpitakse põhikoolis 3 tundi nädalas.

Talpsepp lootis, et uue õppekava kehtima hakkamisel asutakse soome keelt praegusest enam õpetama. «Eks see sõltub koolist - kas seal on soome keele õpetaja olemas. Meil on praegu vaid üks õpetaja vabariigis, kes ainult soome keelt õpetab, teised teevad seda teiste ainete kõrvalt,» selgitas ka ise eesti ja soome keelt õpetav Talpsepp.

Valikainete raames on Talpsepa sõnul mõnes üksikus koolis siiski ka varem soome keelt õpetatud. Samuti õpetatakse meie sugulaskeelt väikses mahus mitmes kutsekoolis. «Teeninduserialadel on see vajalik, kuna meil käib palju Soome turiste,» põhjendas Talpsepp.

Arusaamatusi võib tekkida vaid siis, kui põhikoolis teise võõrkeelena soome keelt õppinu tahab gümnaasiumi minna mõnda sellisesse kooli, kus nõutakse mõnd teist võõrkeelt, mida laps ei tunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles