Rongavanemate nimekiri üha pikeneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlglaste nimekiri justiitsministeeriumi kodulehel.
Võlglaste nimekiri justiitsministeeriumi kodulehel. Foto: www.just.ee

Üle kahe kuu tagasi justiitsministeeriumi kodulehel avalikustatud lapse elatisraa võlgnike nimekiri on tänaseks kasvanud ligi 200 isikuni.

Ehkki pole teada, kas elatisvõlgnike avalikustamine on mõne inimese ka võla tasumiseni viinud, usub justiitsministeerium avaliku nimekirja vajadusse.

Millises tempos nimekirju uusi rongavanemaid lisandub, ei osanud justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus kommenteerida, sest veebis avalikustab võlgniku nime, isikukoodi ja võlasumma kohtutäitur, tehes seda last kasvatava vanema nõusolekul. Ka seda, kas kedagi nimekirjast kustutatud on, justiitsministeerium ei jälgi, sest seegi on kohtutäituri ülesanne.

«Otsest kasu võlasummade vähenemisele on praegu veel liiga vara hinnata, seda võiks teha mõne aasta pärast. Aga me oleme muidugi kindlad, et nimekiri on vajalik meede,» märkis Kõmmus.

«Positiivne on see, et tänu nimekirjale ning sellega kaasnevale meediatähelepanule on elatise mittemaksmise küsimus avalikkuses tõusetunud ning loodetavasti inimesi rohkem selle probleemi üle mõtlema pannud,» põhjendas ta.

Kõmmuse sõnul pole ses asjas ministeeriumile ühtegi pretensiooni saadetud. «Peamiselt on meie käest küsitud, kuidas oma elatisvõlgniku nime sinna lisada on võimalik. Mõned korrad on küsitud ka seda, kas isikukoodi ikka tohib avalikustada - olgu siis üle korratud, et tohib küll.»

Selle aasta algusest jõustunud seadusega loodi Eestis kohtutäituritele ja pankrotihalduritele ühine kutsekoda, kes hakkab pidama ka vastavat veebikülge, kus võlgnikud avalikustatakse. Kuni koja veebilehe avamiseni jääb nimekiri avalikuks justiitsministeeriumi kodulehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles