Aplaus Eesti kümnevõistlejatele, Teine võistluspäev - võitsid Erki Nool ja Eesti meeskond, Andrei Nazarov, Indrek Kaseorg, Ramon Kaju, Naisi märgati, aga..., Põnevas seisus leppisid Karpov ja Kamsky viiki, Seattle vähendas veelgi vahet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RAIMO PEIKER

Suurepärane kergejõustikupidu - seda võib kõhkluseta öelda eile ja üleeile Kadrioru staadionil peetud Euroopa mitmevõistluse karikavõistluste kohta. Huviga jälgitavaks muutsid selle nädalavahetuse hea ilm, Eesti kümnevõistlejate liidrirollis esinemine, Erki Noole fantastiline lend kaugushüppes, uustulnuk Ramon Kaju elamuslik eneseleidmine, Andrei Nazarovi ja Indrek Kaseoru traumat trotsivad pingutused meeskonnavõidu nimel. Oma tähelepanuväärse panuse andis asjatundlik ja kannatlik publik.

Eesti meeskond täitis peaeesmärgi, tõustes tulevaks aastaks Euroopa kümnevõistlejate kõrgeimasse divisjoni, jättes sealt välja Venemaa, Valgevene, Austria, Hollandi, Soome ja Islandi. Eesti meeskonnaga koos kerkisid kõrgseltskonda Hispaania kümnevõistlejad eesotsas Barcelona olümpiahõbemedalimehe Antonio Penalveriga.

Eesti koondisel kulges avapäev väga kenasti

Laupäeval alustas Kadrioru staadionil Euroopa mitmevõistluse karikavõistluste esimene liiga, kust kaks paremat võistkonda kindlustavad endale pääsu superliigasse. Avapäeval oli Eesti võistkond (Erki Nool, Andrei Nazarov, Indrek Kaseorg, Ramon Kaju) konkurentide vastu suures ülekaalus ja meie neliku vahel käis rohkem omavaheline võimeteproov, millesse sekkusid vaid islandlane Jon Arnar Magnusson ja hispaanlased Antonio Penalver ning Javier Benet.

Peaaegu ühegi tõrketa tulid meie meestel välja kolm esimest ala. 100 meetris väljus duellist Magnussoniga võitjana Nool, kes sai ajaks 10,62. Islandlane kaotas viie sajandiksekundiga. Tulemused on ka edetabelikõlblikud, sest puhus taganttuul 1,8 m/sek. Viimase jooksu võitis Nazarov ja sai kirja paremuselt kolmanda aja - 10,81 (+2,7 m/sek). Kaju alustas 11,07 (+1,3 m/sek) ja Kaseorg 11.27 (+3,0 m/sek).

Erki Nool kaugushüppes 8.22!

Kaugushüppevõistlus ei alanud Noolele kuigi hästi: esimesel üritusel mõõdeti talle tulemuseks 7.45, teisel 7.28. Peapõhjuseks ebaõnnestunud hüpetele oli see, et hoojooks ei klappinud Noolel mitte põrmugi. Kuid siis tuli kõik hästi välja ning Erki Nool muudkui lendas, lendas ja lendas - 8.22! Asjatundlik publik oli shokeeritud: kust mees selle jõu ja särtsu otsustavaks hüppeks ometi suutis välja võluda?! Tulemus on ühtlasi tosina sentimeetri võrra parem ka Noole enda nimel olevast Eesti rekordist, kuid meie tippmargina kinnitust siiski ei leia, sest taganttuule tugevuseks oli 3,0 m/sek.

Magnusson lendas kohe avakatsel 7,63 (+3,5 m/sek) ja viimasel üritusel 7.67 (+5,3 m/sek!). Nool teenis kaugushüppe eest 1117 punkti, teiseks jäänud islandlane 140 punkti vähem.

Paremuselt kolmanda tulemuse eest hoolitses Ramon Kaju, kes oma esimesel suurvõistlusel esines üllatavalt kindlalt. Avakatsel tuli 7.02, teine hüpe aga lõppes üleastumisega. Vaatamata lühikesele hoojooksule kandus Kaju viimane õhulend 7.55ni! Taganttuul oli 3,0 m/sek. See hüpe tõstis Kaju kahe ala järel Noole (2064) ja Magnussoni (1912) järel 1792 punktiga kolmandaks.

Kaseorg kasutas ära vaid kaks katset ja sai tulemuseks 7.34 (+2,2 m/sek) ning Nazarov 7.30.

Antonio Penalver tõukas kuuli 16.64

Kuulitõukes meie parematel esimeste sekka asja polnud, kuid kõik said hakkama korralike tulemustega. Eriti võisid rõõmustada Nool (14.38) ja Kaseorg (14.28), kes parandas isikliku tippmargi kahe sentimeetriga. Kõige enam läks sentimeetreid kaduma meie selle ala parimal Kajul (oli 14.52ga viies) ja Nazarovil (13.62). Penalver tõukas 16.64, Magnusson 15.34, venelane Nikolai Afanasjev 14.97 ja soomlane Pekka Lahtinen 14.68.

Nool jätkas kolme ala järel endiselt liidrina ja ta oli 2816 punktiga Eesti rekordi graafikus. Teisena jätkas Magnusson (2723), kolmandaks aga tõusis Penalver (2644). Kaju (2552) ja Nazarov (2494) aga langesid ühe koha võrra tahapoole, vastavalt neljandaks ja viiendaks. Kaseorul oli koos 2442 punkti.

Ramon Kaju soolo

Kõrgushüppes Ramon Kajul loomulikult vastast polnud. Avakatsel alistas ta nii 1.98, 2.04, 2.07, 2.10, 2.13, 2.16 kui ka 2.19 ning kolmandal üritusel 2.22. Mõned kergejõustikuliidu juhatuse liikmed olid omavahel Kaju teadmata kokku leppinud, et kui noormees ületab kümnevõistluse sees 2.22, teenib ta 5000 krooni. Kaju üritas ka kaks korda 2.28, millest üks katse oli isegi paljulubav.

Paremuselt teine oli Nazarov, kes ületas 2.07 teisel katsel. Venelased Valeri Beloussov ja Roman Razbeiko said oma kõrgusega hakkama kolmandal üritusel. Viis meest said veel jagu 2.04st. Kaseorul ei klappinud hoojooks ja ta jäi pidama 1.98l. Sentimeetreid ja punkte kaotas ka Nool, kes ei suutnud enamat 1.95st.

Kuna Kaju teenis kõrgushüppega 1012 punkti, Nool aga 758, siis oli eestlastel nelja ala järel kaksikjuhtimine. Noolel oli punkte 3574, Kajul kümme vähem. Kolmandaks tõusis Penalver (3484), kes ületas kõrgushüppes 2.04 ja neljandaks langes 1.92st üle saanud Magnusson (3454). Nazarov oli 3362 punktiga viies ja Kaseorg 3227 punktiga üheksas.

400 m jooksu parim oli Magnusson

Tribüüni vastassirgel puhunud tugev vastutuul kahandas peaaegu kõigi jooksuindu. Ainukesena jooksis oma aja välja Magnusson, kes sai ajaks 47,76. Õhtujaheduses polnud tavalist minekut Noolel, kuid 48,35 andis talle siiski kindla teise koha. Kolmas olnud hispaanlane Javier Benet kaotas eestlasele täpselt sekundiga. Hollandlasele Remco van Veldhuizenile võeti ajaks 49,41 ja Kaseorule 49,44. Aja alla 50 sekundi said veel venelane Aleksandr Averbuhh (49,73) ja hispaanlane Marc Magrans (49,99).

Nazarov oli 50,30ga esitosina lõpus ja Kaju, kes pole sprindist pikemaid maid proovinud, 52,80ga viimaste seas. Kuid enda kohta sai kõikeväljapanevalt jooksnud Kaju siiski normaalse tulemuse.

Avapäeva järel oli Eesti koondisel koos 12 883 punkti. Järgnesid: 2. Hispaania 12 288, 3. Venemaa 12 045, 4. Austria 11 704, 5. Island 11 638, 6. Holland 11 436, 7. Soome 11 389, 8. Valgevene 11 375. Üllatuseks oli peakonkurendiks arvatud valgevenelaste nõrk esinemine.

Individuaalselt oli liider Erki Nool 4466 punktiga. Järgnesid: 2. Magnusson 4375, 3. Kaju 4254, 4. Penalver 4240, 5. Nazarov 4163, 6. Benet 4140, 7. Kaseorg 4068, 8. Razbeiko 4048, 9. Afanasjev 4016 ja 10. Veldhuizen 4004.

Henn Vallimäe: kümnevõistlus algab teisel päeval

Eesti kultuuriministeeriumi asekantsler ja ühtlasi endine kümnevõistleja (7345 punkti) Henn Vallimäe ütles «Postimehele», et kõigi eelduste järgi olid Eesti koondise pearivaalid Valgevene ja Venemaa, aga nüüd tuli hoopiski välja, et avapäeval konkureeriti vaid meeskonnasiseselt omavahel. «Mulle meeldis väga Kaju esinemine, ikkagi esimene tõsisem kümnevõistlus. Ta tegutses rahulikult ja kindlalt ega rabelnud liigselt. Mehel on sisu ja ta võib tulevikuski hästi teha, mitte üks kord sähvatada. Meeldiv on ka, et Nazarov ja Kaseorg on terved ning võistlevad nagu nad oskavad. Põnevust lisab, et kõik meeskonnad võtavad asja tõsiselt ja avapäeva järel pole keegi kõrvale astunud. Kui Eesti peaks endale kindlustama esikoha, siis heideldakse teise koha pärast, mis viib ka superliigasse.

Sportlikult huvitab mind, kes meie meestest kolmandaks või neljandaks jääb. Loodan, et ka teisel päeval altminekuid ei tule. Tundub, et kõik on kontrolli all. Valvel on meditsiiniline teenindus, treenerid ja kogemustega endised kümnevõistlejad. Juhuslikku ebaõnne ei tohiks olla. Meeldiv on, et kergejõustiklasi on meil kõige enam olümpiale välja võidelnud ja kümnevõistluses esindab meid Atlantas kolm meest. Esimene päev näitas, et Eesti võistlejate vaim on tugev. Kümnevõistlus algab teatavasti teisel päeval ja väga ei tahaks veksleid välja anda,» rääkis Henn Vallimäe.

Lõpetuseks ütles Henn Vallimäe veel, et meie kergejõustik on võitmas seda kohta, mis tal peakski olema. Ja eks kui ala end õigustab, siis on ka rohkem toetajaid. Rahaline pool on lahendatav. Võistlejad peavad end kõigepealt heast küljest näitama ja tõestama, et neisse tasub investeerida. Tosin olümpiakohta on kergejõustiklastel olemas, kuid asekantsleri arvates ei pruugi ka kõik 12 minna. Enne on vaja tulemusi näidata. Meestele esitatakse veel lisatingimusi.

Rein Sokk: Andrei Nazarov võitles vapralt

Kümnevõistlejate vanemtreener Rein Sokk ütles avapäeva kohta vaid ühe sõna: ilus. Ja jätkas: «Erki kaotas kõrgushüppes sentimeetreid, aga ta ei suutnud rohkem teha - põlv oli hell. Midagi pole teha. Järgmine päev näitab, kas Eesti rekord tuleb või ei, aga kahel viimasel alal oli Noolel varu tublisti. Kaugust oleks ta juba ammu pidanud hüppama ja ma loodan, et ka tulevikus tuleb tal see ala hästi välja.

Teised mehed on minu arvates väga hästi esinenud. Andrei Nazarov on väga vapralt teinud, algul olid tal jalgades krambid. Kaju on teinud nii nagu ta peakski tegema. Neljanda mehena võistkonda arvamisel ei olnud tal konkurente. Keegi poleks teda suutnud ohustada. Kaju tõi need võimed välja, mis tal sees on. Ta jõuaks ka 400 meetrit paremini joosta, kuid tal on lihtsalt kogemuse puudus. Ma usun, et Kaju teeb ka teise päeva normaalselt,» arvas Rein Sokk.

Andrei Nazarovi abikaasa Remigija Nazaroviene ütles «Postimehele», et on oma mehe tulemustega rahul. «Arvan, et 400 meetris Andrei isegi ületas end pisut. Kõrgushüppes võinuks tulla 2.10, selleks oli ta võimeline. Kolm ülejäänud ala tulid välja normaalselt. Kogu Eesti võistkond oli oma ülesannete kõrgusel. Mina sain Tallinnas võistlust vaadata tänu sellele, et Leedu ei pannud teises liigas oma naiskonda välja, nagu eestlasedki.

Aga Götzises võistlesin ma võrdlemisi hästi. Tegin kokku 6324 punkti ja saan rahulikult valmistuda olümpiamängudeks. Kuu lõpul võistlen teise liiga karikavõistlustel individuaalaladel.»

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

VALERI MAKSIMOV

Kaheksa ala järel kujunes enam-vähem kindel veendumus, et Eesti kümnevõistlejate koondist ei püüa teel Euroopa kõrgliigasse mitte keegi. Erki Noole paremus konkurentide ees andis ennast pisut kauem oodata - odaviske kolmanda vooruni. Siis laskis ta piigi lendu sellise kaarega, et publik vallandas keelepaelad juba oda õhus olles - 68.50! Ligi kolm meetrit isiklikust tippmargist enam. Ja, piinlik tunnistada, ligi meeter rohkem, kui olümpiaks valmistuv Donald Sild hooaja avavõistlusel üleeile Itaalias...

Enne seda viset lõid asjatundjad juba pilgu tabelisse, sest ala ala järel üha kõrgemale kerkiv hispaanlane Javier Benet tundus Noolt ohustavat - hispaanlasel kirjas ligi 62-meetrine vise, eestlasel alla 59. Noole imeline õnnestumine lõpetas igasugused kahtlused.

Noole trumpala, teivashüpe, eile nii hästi ei läinud. Hüppamist alustas ta pärast mitmetunnist ootamist, kui teised olid juba lõpetanud. Startis viie meetri peal, sai sellest esimesel katsel üle, aga 5.20 oli liiast kõigil kolmel üritusel. Tõeliselt pani ta oma arvuka poolehoidjaskonna närvid proovile aga hoopis kettaheites, kui oli ketta korra mättasse ja seejärel piirdevõrku virutanud. Et liider nulli serveerida võiks, seda kartust ei tekkinud, aga 38-meetrine kaar kokkuvõtteks oli pettumus loomulikult.

Tõkkeid jooksis Nool hästi (14,76) ja seda võib tema kohta öelda kogu kahepäevase heitluse kokkuvõttes. Eesti rekord jäi püsima ja ongi ehk hea. Parimat võistlust oodatakse Noolelt Atlantas. Teistelt meie meestelt mõistagi samuti.

Eesti meeskond pääses võitjana tulevaks aastaks tugevaimate hulka, teisena pälvis sellise au Hispaania. Kolmandaks jäeti Venemaa, neljandaks Austria, viiendaks Holland, kuuendaks Soome, seitsmendaks Valgevene ja kaheksandaks Island. Kaks viimast langesid madalamasse liigasse.

Üksikarvestuse karika pälvinud Erki Nool kogus 8362 punkti. Teine oli hispaanlane Javier Benet 8165, kolmas samuti hispaanlane Antonio Penalver 8044 punktiga. Andrei Nazarov kogus 7916 (5. koht), Indrek Kaseorg 7900 (7.) ja Ramon Kaju 7568 punkti (12.). Andrei Nazarovil polnud sel aastal kümnevõistluse tulemust kirjas kuni eilseni. Kergejõustikujuhid seadsid temale ja Indrek Kaseorule nõude koguda vähemalt 7700 punkti, sellega tulid mõlemad ka toime, kuigi võistlesid algusest lõpuni vigastuse ohus.

Nazarov jooksis eile 110 m tõkkeid 14,25ga, heitis ketast 43.02 (üks 45-meetrine heide läks napi üleastumise tõttu kaduma), hüppas teivast 4.70 ja viskas oda 54.42. 1500 m jooksid endile meeskonnavõidu juba kindlustanud eestlased loodetust nõrgemini. Puudus oluline stiimul millegi nimel ennast täiesti tühjaks pigistada.

Nazarov tõestas taas, et on asendamatu meeskonnavõistleja. Samuti küsimärgiga mees enne möödunud nädalavahetust. Tegi oma tasemel võistluse läbi, isiklike tippmarkideni ei küündinud (nagu Nazarovgi), kuid ei jäänud mõnel alal neist ka väga kaugele.

Tõkkeid jooksis Kaseorg 14,64ga, heitis ketast 42.04, hüppas teivast 4.60 ja viskas oda 59.38.

Enne võistlust õhku pingestanud intriig, et uustulnuk Ramon Kaju mõnest olümpiamehest ettepoole võiks pääseda, hajus juba eile hommikupoolikul, hiljemalt kettaheitevõistluse lõpuks. Kaseorg (nagu Nazarovgi) on tänavu Noole kõrval õige mees Atlantas võistlema. Pärast suurepärast avapäeva võis kogenematult võistlejalt oodata tipptasemele vastavat tulemust ainult kettaheites, muud etteasted Kajul selleni praegu veel ei küüni. Ilmaasjata ei räägita, et kümnevõistlus algab teisel päeval. Keegi ei teadnud täpselt, milleks Kaju suuteline on, kogusummat pakuti talle 7300 ja 8100 punkti vahel. Antud numbrite keskmine talle jõukohane oligi. Kaju esinemine aga oli üks huvitavamaid vaatamisväärsusi laupäeva hommikust pühapäeva õhtuni. Selle aja jooksul jõudis ta ilmutada oma erakordseid potentsiaalseid võimeid, head võistlejanärvi (tublid tulemused kolmandal katsel), meeldivat käitumist ja tahet anda endast parim.

Tribüünil istunud Nybiti korvpallitreener Arvo Lillel oli Ramon Kajuga oma plaan: «Olen näinud teda korvpalli mängimas, Viljandi Balthazari meeskonnas. Väga hea ääremängija. Kõhklemata võtaksin ta oma meeskonda. Kajuga natuke tööd tehes saaks temast Eesti koondise korvpallur.»

Vat nii. Eesti koondise kõrgushüppajast sai nagu välk selgest taevast esindusmeeskonna kümnevõistleja ja siis selgub veel, et teda tahaks omale veel keegi. Kümnevõistlusega paralleelselt toimunud naiste seitsmevõistlus lõppes Poolale sama edukalt nagu kümnevõistlus Eestile. Kuna Eesti naisi võistlemas polnud, jagus õrnematele ka vähem tähelepanu.

Kõrgliigasse pääsesid Poola ja Itaalia, üksikarvestuses oli kõige etem favoriit, poolatar Urszula Wlodarczyk kõrgeklassilise 6416 punktiga.

Kolmas oli Tshehhimaa, neljas Ukraina, viies Rootsi, kuues Hispaania, seitsmes Šveits ja viimane Taani.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

REIN EIK

Paar rahulikumat partiid välja arvata, on Anatoli Karpovi ja Gata Kamsky kohtumised arenenud väga põnevalt. Sama võib öelda ka FIDE MM-matshi viienda partii kohta, kus vastased kordasid käike väga huvitavaks minna tõotanud seisus.

Viiendat kohtumist, nagu esimestki, alustati Grünfeldi kaitsega. Valgeid malendeid juhtis Karpov. 1. d4 Rf6 2. c4 g6 3. Rc3 d5 4. Rf3 Og7 5. Lb 3ds 6. L:c4 0-0 7. e4 a6. Mäng läks esimese partiiga hoopis uutele radadele. Nimetatud kohtumises käisid mustad 7. ... Rc6 ja arendati vigurite mängu.

8. e5 b5 9. Lb3 Rfd7 10. e6 fe 11. L:6 Kh8 12. Le4 Rb6 13. Lh4 Rc6 14. Od3 V:f3. Mustad kahisid kvalitee ja ajasid seisu segaseks.

15. gf R:d4 16. Oe4 Of5. Valged ei julgenud varem lüüa etturit g6l, nüüd see võimalus neil puudub.

17.Oe3 c5 18. O:d4 cd 19. Vd1 Vc8 20. Vg1 Of6 21. Lh6 Og7 22. Lh4 Of6 23. Lh6 Og7. Käikude kordamisega lepiti mõlemapoolsete võimalustega seisus viiki. Kumbki aga ei riskinud võitu üritada.

Venemaa rahvusvaheline meister Jevgeni Bebtshuk arvas siiski, et Kamskyl oli paremus.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

VEIKO VISNAPUU

NBA finaalseeria viies kohtumine reedel Seattle’is lõppes taas kohaliku SuperSonicsi võiduga (89:78) ning suurfavoriit Chicago Bulls on nüüd kokkuvõttes eduseisus vaid 3:2.

Kodumeeskond läks oma teed otsustaval veerandajal, tehes vähem kui nelja minuti jooksul mõjusa 11:0 spurdi. «Teadsime, et nad on väsima hakanud ja teadsime ka seda, et meil tuleb nendega täpselt ühepalju joosta,» rääkis reedel väga mitmekülgselt tegutsenud SuperSonicsi mängujuht Gary Payton, kes kogus 23 punkti, üheksa lauapalli ja kuus resultatiivset söötu. Payton tabas otsustavatel hetkedel ka kaks väga olulist kolmepunktiviset, nendest teise seejuures 4.48 enne lõpusireeni, mis viis Sonicsi juhtima 80:69.

Võitjate poolel olid tublid veel Shawn Kemp (22 punkti) ja Hersey Hawkins (21). Muide, viimane mängis eriti hästi just otsustaval veerandajal, visates siis üheksa punkti.

Bullsi ridades kogus kuulus Michael Jordan kokku 26 (neljandal veerandajal küll vaid kaks) punkti, tabades mängust 22st pealeviskest täpselt pooled. Scottie Pippeni arvele jäi 14 silma (tabas oma kaheksast kolmesest vaid ühe!).

«Pullid» olidki Seattle’i Key Arenas püsti hädas just kolmepunktivisega, tabades 23st üritusest vaid kolm - nii oma kõige esimese kui ka kaks viimast viset! Koos kahepunktivisetega oli Bullsi tabavusprotsent seekord 38. Meenutame, et finaalseerias polegi see suurfavoriitidel veel üle 50 protsendi olnud...

Bullsi viimatine kaotus tähendab aga ka seda, et meeskonnal on nüüd NBA meistriks tulles võimalus hakata pidu pidama koduhallis. Finaalseeria jätkus Eesti aja järgi läinud öösel Chicago United Centeris, kus «pullid» on sel hooajal kaotanud vaid kaks kohtumist.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles