Kiisler: Lootsmanni osas kahtepidi mõtlemist ei olnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värner Lootsmann.
Värner Lootsmann. Foto: Peeter Langovits

Mullu oktoobris Harju maavanema kohalt vabastatud Värner Lootsmann on selle otsuse kohtus vaidlustanud, regionaalminister Siim Kiisleri kinnitusel temal Lootsmanni vabastamise osas kahtlusi ei olnud.


«Loomulikult kohus otsustab. Aga kui seadust lugeda, siis seadusandja mõte on väga selgelt olnud see, et kui ministri ja maavanema koostöö ei laabu, siis valitsus vabastab maavanema ametist,» ütles Kiisler BNSile.

Kiisleri sõnul on seaduses selgelt öeldud ka see, et hinnangu annab regionaalminister. «Seal ei ole kahtepidi mõtlemise kohta.»

Kiisler ei pea enda sõnul õigeks, et Eesti riigis töötab kõrge riigiametnikuna inimene, kes arvab, et kui vara konfiskeeritakse ja antakse talle üle realiseerimiseks, siis ta võib selle lihtsalt kasutusele võtta ja mööda maakonda ringi vurada. «Kui on võetud seadus vastu, et see vara müüakse enampakkumisel maha, siis tuleb see ka enampakkumisel maha müüa. See on suhtumise küsimus,» leidis Kiisler.

Ministri sõnul on Lootsmanni tegevuses võimalike seadusrikkumiste avastamine õiguskaitseorganite ülesanne, tema saab anda ainult hinnangu koostöö laabumise kohta. «Aga eks õiguskaitseorganid seda peavad jälgima ja eks neid konkreetse otsuse nüansse kohus vaagib ka.»

Valitsus vabastas Lootsmanni Harju maavanema kohalt mullu oktoobris. Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul viisid maavanema vabastamiseni menetlustähtaegadest mitte kinni pidamine, puudulik järelevalve, õiguste delegeerimine isikutele, kellele seda teha ei tohiks, ning käitumine konfiskeeritud varaga.

Kiislerile ei meeldinud, et Lootsmann kasutas maavanemana narkodiilerilt konfiskeeritud luksusmaasturit ja seda ka siis, kui viibis haiguslehel.

Lootsmann taotleb kohtus oma maavanema ametist vabastamise ebaseaduslikuks tunnistamist. Veebruaris arutas Tallinna halduskohus Lootsmanni kaebust, kuid otsust ei langetanud, samuti pole veel kindlaks määratud järgmise istungi aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles