Kaabeltelevisiooniturul tugevneb võitlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS TOOMING

Rootsi telekommunikatsioonikompanii Telia tütarfirma Telia InfoMedia TeleVision AB ostis 60% aktsiaseltsi Starman–Elektroonika aktsiatest, mille tulemusel tekkis Eesti kolme suurema kaabeltelevisiooni operaatori hulka kuuluv firma.

Eile kirjutasid Telia AB infomeedia divisjoni asepresident Mart Nurk ning Starmani tegevdirektor ja juhatuse liige Peeter Kern alla lepingule, millega Telia InfoMedia TeleVision AB ostis 60% Starman–Elektroonika aktsiatest.

Firma uueks nimeks sai Starman ning selle aktsiakapital on 7 miljonit krooni. Vastavalt äriplaanile ehitab Starman poolteise aasta jooksul välja kaabeltelevisioonivõrgu, mis haarab 50 000 kodu. 28 miljoni Eesti krooni suuruse investeeringu tagab Telia.

Ligi kolm aastat kaabeltelevisiooni alal tegutsenud Starman–Elektroonika on seni pakkunud oma teenuseid 11 000 kodule Tallinnas Mustamäel, Kuusalus, Viimsis, Kehras, Laagris, Mõigus ja Püssis.

Nurk ütles, et vastloodud ühisaktsiaselts jätkab kaabeltelevisioonivõrgu ehitust Mustamäel ning Keilas. Edaspidisest arengukavast teavitab firma üldsust ilmselt sügisel.

Kern mainis, et pool Starmani lähiaja investeeringutest on suunatud võrgu arendamisele Tallinnas ning teine pool kulub ehitustele väljaspool Tallinna.

Nurga sõnul on klientidele konkurents kaabeltelevisiooni operaatorite vahel igati tervitatav. Starman ei paku oma teenuseid igal juhul kallimalt kui võistlevad operaatorid.

Riigiettevõtte Eesti Telekom peadirektor Toomas Sõmera mainis, et temale on nii Tallinna Kaabeltelevisioon, STV kui Starman võrdsed kliendid, kellele Telekom oma sideliine rendib. Tallinnas umbes 20 000 klienti teenindav operaator STV peab Sõmera väitel läbirääkimisi renditava kaablimahu suurendamiseks.

Euroopa suuruselt teisel ja Rootsi suurimal kaabeltelevisiooni operaatoril Telia InfoMedia TeleVision AB on Rootsis 1,3 miljonit klienti. Firma 1995. aasta käive oli 575 miljonit Rootsi krooni (rohkem kui miljard Eesti krooni).

Telia AB on 24,5%ga osanik nii Eesti Telefonis kui Eesti Mobiiltelefonis ning 48%ga aktsiaseltsis TeleMedia Eesti.

Starman–Elektroonikaga ühines tänavu juunis kaks teist kaabeltelevisioonifirmat - Lagle Kaabeltelevisiooni AS ja Mustamäe Kaabeltelevisiooni AS. Kolme firma kogukäive oli mullu kokku 3 miljonit ning kasum 400 000 krooni.

Starmani ühe põhilise konkurendi, Tallinna Kaabeltelevisiooni aktsiatest kuulub 65% aktsiaseltsile Levicom, 30% Iisraeli firmadele Globes Com Ltd. ja Telrad Telecom & Electronic Industries Ltd. ning 5% Tallinna linnavalitsusele.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles