Politsei sai avalduse kommiretsepti varguse kohta

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii kommiretsept väidetavalt minema viidigi. Vasakul turvakaamera fotol on näha, kuidas Urmas Velleste elukaaslane kodust välja kolib, parempoolsel fotol on elukaaslase sõbranna, kes naist kolimisel aitab.
Nii kommiretsept väidetavalt minema viidigi. Vasakul turvakaamera fotol on näha, kuidas Urmas Velleste elukaaslane kodust välja kolib, parempoolsel fotol on elukaaslase sõbranna, kes naist kolimisel aitab. Foto: Repro

Nostalgilise Rakvere lehmakommi ainulaadne retsept on varastatud – sellise kuriteoavalduse esitas eile Põhja ringkonnaprokuratuuri ärimees Urmas Velleste, kelle väitel on varguse taga tema endine elukaaslane või naise sõbrannad.



«Seda retsepti teavad Eestis vaid paar inimest ja ma ei oskagi pakkuda, mis selle materiaalne väärtus olla võiks,» rääkis end varguse ohvriks nimetav Urmas Velleste. «Mitte keegi ei tea, millises järjekorras selle lehmakommi keetmisel katlasse koostisaineid lisada, kui kaua teatud etapis mingit ainet keeta tuleb ja millal uusi komponente lisada tuleb. Lisaks veel see, et kust täpselt neid tooraineid ostma peab.»



40 aastat tagasi Rakveres välja mõeldud Lehmakese kommi järele tekkis nõudlus kogu endises NSV Liidus, mistõttu peab Velleste retsepti väärtuslikuks ja paljulubavaks. «Mina ei tea, kas selle retsepti väärtus on sada tuhat või sada miljonit krooni. Selleks tuleks määrata eraldi ekspertiis,» ütles eile Viru Kaubanduse saja protsendi aktsiate omanikfirma Greinoman & CO omanik Maksim Greinoman.



Greinoman ütles, et tal on väga kahju, et Viru Kaubanduse juhi Urmas Velleste segased pereasjad on hakanud segama äriasju. Tõepoolest. Velleste ja tema naise lahkuminek seitsmeaastase kooselu järel tekkinud eriarvamuste tõttu peaks pigem olema perekonna siseasi. Igal juhul mitte vabariiklike ajalehtede uudisteema.



Ent loos on üks «aga». Kui Velleste naine 2. märtsil ette hoiatamata perekonna Tallinnas Tartu maanteel Stockmanni vastas asuvast kodust välja kolis, võttis ta kõigi muude asjade seas kaasa ka Velleste juhatatava Viru Kaubanduse dokumentatsiooni.



Et naisel pole Viru Kaubandusega vähematki juriidilist seost, võis ta seaduse silmis panna toime salajase varguse. Velleste väitel nõudis ta viimase kuu aja jooksul korduvalt oma endiselt elukaaslaselt, et see minema viidud asjad tagastaks, kuid sellele ei vaevutud tema kinnitusel isegi vastama.



Nii koostaski advokaadibüroo Greinoman & Co sel nädalal Põhja ringkonnaprokuratuurile kuriteoavalduse, mille Viru Kaubanduse juhataja Urmas Velleste eile ka sisse andis.



Avalduses väidetakse, et ettevõtte juriidiliselt aadressilt on toimunud vargus, millesse lisaks Velleste elukaaslasele on segatud kaks tema sõbrannat, kes aitasid korterist asju välja tassida. Neist üks on Velleste väitel tema kauaaegne peretuttav, kodakondsus- ja migratsiooniosakonnas inimkaubandusega tegeleva spetsialisti elukaaslane.



«Ma olen täiesti kindel, et minu oma naine ei mõtleks taolist sigadust välja. Ma üldse ei imestaks, kui ühel hetkel pakutakse seda retsepti müüa mõnele suurele toiduainetööstusele. Sest retsepti potentsiaal on suur,» ütles Velleste.



Velleste väitel sai ta retsepti omanikuks, töötades pankrotistunud endises Rakvere leivakombinaadis. «Ütleme nii, et mul õnnestus see lihtsalt meelde jätta, ja see on üks väheseid positiivseid kogemusi mul sellest ettevõttest. Ja kui see retsept peaks nüüd jumal teab kust välja ilmuma, siis nõuame me kõik kahjud vargusega seotud inimestelt sisse. Seda ma luban.»



Velleste lehmakommimured


Urmas Velleste on aastaid figureerinud Eesti ajakirjanduses skandaal­se maiguga majanduslugudes. Nii näiteks esitas ta 2009. aasta septembris politseile avalduse selle kohta, et Kaubamaja kontserni ettevõtetes rikutakse Viru Kaubanduse autoriõigusi.



Nimelt reklaamiti neis müügil olnud lehmakomme Lehmakese siltidega, millele Viru Kaubandusel olevat patent. Politsei loobus uurimist algatamast, sest tegemist olevat probleemiga tarbijakaitse valdkonnast.



Veidi hiljem jõudis Velleste juhitud Viru Kaubandus meediasse sellega, et sattus Saaremaal Lehmakese komme tootes majandusraskustesse ja maksis mitmele koostööpartnerile raha asemel lehmakommidega. Töötajad nõudsid hiljem kuude kaupa oma saamata palgaraha.



Lisaks lehmakommiärile on Velleste sattunud uudisteveergudele pankrotistunud Tapa leivatööstusega seoses sellega, et ostis alles kuu aega tagasi Igor Savenkovi viinaimpeeriumi pankrotipesast endale 25 kaubamärki, sealhulgas Y2K, Hundijalavesi, Old Thomase seeria ja Long Hermann.



Erinevatel aegadel on mees edutult kandideerinud mitmetel valimistel, esindades vaheldumisi Isamaaliitu, Reformierakonda või Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles