Ilves: meie mõtted on Poola rahvaga sellel raskel ajal

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Kaczynski (vasakul) 2008. aastal Eestis. Keskel Toomas Hendrik Ilves ja paremal Läti president Valdis Zatlers
Lech Kaczynski (vasakul) 2008. aastal Eestis. Keskel Toomas Hendrik Ilves ja paremal Läti president Valdis Zatlers Foto: Priit Simson

President Toomas Hendrik Ilves märgib oma kaastundeavalduses Poola riigipea Lech Kaczyński hukkumise järel, et öeldes hüvasti Eesti heale liitlasele ning isiklikule lähedasele sõbrale, soovib ta väljendada oma siirast kaastunnet kogu Poola rahvale. Ilvese kaastundeavaldusega ühinevad ka välisminister Urmas Paet ja välisministeerium.


«Mul pole sõnu kirjeldamaks oma hingevalu, kui minuni jõudis uudis traagilisest lennukiõnnetusest täna hommikul Smolenski lähedal Venemaal,» ütles Ilves oma kaastundeavalduses.

Allakukkunud lennuki pardal oli Poola president Lech Kaszyński, tema abikaasa Maria ja rohkearvuline kõrgetasemeline ametlik delegatsioon.

Ilves sõnul on juhtunu väga ränk kaotus kogu Poola riigile ja rahvale. «Nii langetan ma oma pea, mälestades kõiki neid inimesi, kes hukkusid koos oma presidendiga.»

«Teade Poola riigipea, Eesti ühe lähedasema sõbra ja toetaja traagilisest hukkumisest, toob tühjuse minu hinge ja samas kerkivad esile soojad mälupildid meie sõprusest. Mulle meenuvad meie telefonivestlused 2007. aasta kevadel, mil president Kaszyński toetas Eestit neil raskel päevil või kuidas me koos lendasime 2008. aasta augustis Tbilisisse toetamaks Gruusia demokraatlikku valitsust ja hukka mõistmaks agressiooni selle riigi vastu,» kirjutas Ilves.

President Kaszyński, kes oli täna teel mälestama Katõnis Nõukogude Liidu poolt hukatud kaasmaalasi, oli Ilvese sõnul kompromissitu mees, kes oli alati abiks Poola liitlastele ning kellega seisti koos meie ühiste väljakutsete eest.

«Eesti-Poola suhted edenesid ja arenesid eriliselt just Lech Kaszyński presidendiaja jooksul,» kinnitas Ilves. Ajaloolasena tundis ta hästi minevikku, samas mõistis ta selgelt tänapäeva ja tuleviku väljakutseid. Ta oli suur eurooplane, kes toetas kirglikult paremat ja kindlamat tulevikku meie kõigi jaoks.»

«Meie kohtumised ja mõttevahetused - olgu Varssavis, Tallinnas või ka minu kodus Ärma talus - olid alati väga siirad, avameelsed ja intellektuaalselt huvitavad. Järgmine kord pidime kohtuma Poolas 20. mail. Saatus otsustas aga teisiti.»

«Öeldes hüvasti Eesti heale liitlasele ning isiklikule lähedasele sõbrale Lech Kaszyńskile, soovin väljendada oma siirast kaastunnet kogu Poola rahvale.»

President Ilvese kaastundesõnad kuuluvad ka kõigile selles tragöödias hukkunute lähedastele ja sõpradele. «Edastan teile ka Eesti parlamendi, valitsus, kaitseväe, ja kõikide Eesti Poola sõprade kaastundesoovid.»

«Meie mõtted on Poola rahvaga sellel raskel ajal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles