Arnold Rüütel eitab koostööd Nõukogude repressiivorganitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALO LÕHMUS

Presidendikandidaat Arnold Rüütel kinnitas eile «Postimehele», et ta ei ole teinud kaastööd Nõukogude repressiivorganitega ning võib seetõttu kandideerida presidendiks.

Praegune president Lennart Meri vastas enda suhtes esitatud KGB-kahtlustustele eile Eesti Televisiooni hommikuprogrammis süümevande ette lugemisega.

«Annan vande, et ma ei ole olnud Eestit okupeerinud riikide julgeolekuorganite või relvajõudude luure- või vastuluureteenistustes ega agent, ega ole osalenud kodanike jälitamisel ja represseerimisel nende poliitiliste veendumuste, ebalojaalsuse, klassikuuluvuse või Eesti Vabariigi kaitseteenistuses olemise eest,» ütles Lennart Meri intervjuus Vahur Kersnale.

Meriga konkureeriv presidendikandidaat Arnold Rüütel vastas eile «Postimehe» küsimusele, kas tema arvates ka tema kunagine tegevus NLKP Keskkomitee liikmena ja Eesti NSV Ülemnõukogu presiidiumi esimehena vastab samuti süümevande tingimustele ja lubab tal kandideerida presidendiks, jaatavalt.

«Ma olen süümevande esitanud ja ma ei ole mitte kunagi mingisuguste selliste luure- ega vastuluure organitega mingeid sidemeid omanud ega nendega tegelenud. Nii nagu ma ütlesin, ma olen need dokumendid esitanud ja korduvalt. Mul ei ole selle juures midagi täiendada,» ütles Rüütel.

Arnold Rüütel oli aastail 1983-1990 Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimees ja NSV Liidu Ülemnõukogu Presiidiumi esimehe asetäitja.

Eestimaa Kommunistliku Partei Keskkomitee liikmekandidaat oli Rüütel aastail 1966-1971, Keskkomitee liige aastail 1971-1990. Aastail 1977-1979 oli Arnold Rüütel EKP Keskkomitee sekretär põllumajanduse alal.

NLKP Keskkomiteesse kuulus Rüütel aastail 1986-1990.

«Postimees» palus Rüütlil täpsustada, kas ta kinnitab, et ei ole ka osalenud kodanike jälitamisel ja represseerimisel nende poliitiliste veendumuste, ebalojaaluse või klassikuuluvuse põhjal.

«Mitte kunagi ei ole ma kellegi isiku kohta mingisuguseid taolisi arvamusi ja, seda enam, mingisuguseid ettekandeid esitanud,» väitis Rüütel vastuseks.

Arnold Rüütel on avalikult nõudnud, et Lennart Meri vastaks enda suhtes esitatud kahtlustustele sidemetes KGBga. Eile ei osanud Rüütel aga öelda, kas Meri esinemine ETVs oli piisav vastus.

«Ma ei ole nende küsimustega absoluutselt mitte kunagi tegelenud, ei varem ega praegu. Kas tema vastused vastavad sellele ja kas ta on seotud KGBga või ei ole, tõesti ma ei ole kursis. Mina ei ole mitte kunagi vaadanud neid materjale, mis, räägitakse, viitavad sellele, et tal on olnud side KGBga. Minu arvates on see südametunnistuse küsimus igale inimesele,» kõneles Arnold Rüütel.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles