Märgatavalt on suurenenud illegaalne sisseränne riskiriikidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine
Mosleminaine Foto: AFP / Scanpix

Mullu kasvas märgatavalt illegaalne sisseränne maadest, mis kuuluvad terrorismivastase võitluse kontekstis riskiriikide hulka, märgib kapo värske aastaraamat.

«Sagenenud on juhtumid, kus Politsei- ja Piirivalveamet on illegaalsel piiriületusel pidanud kinni Afganistani kodanikke, kelle kaugem eesmärk on olnud pääseda Eesti kaudu Lääne-Euroopasse,» seisab aastaraamatu rahvusvahelist terrorismi käsitlevas peatükis.

Peale illegaalse piiriületuse kasutatakse teisigi ebaseaduslikke viise - fiktiivsed abielud, põhjendamata viisataotlused. «Nii näiteks taotlesid 2009. aastal mitu välisriigi kodanikku ühte Eesti erakooli õppima asumiseks tudengiviisat, kuid pärast selle saamist tegelikult õpinguid Eestis ei alustanud. Leidus neidki, kes Eestisse ei jõudnudki, vaid sisenesid hoopis mõne teise Schengeni viisaruumi riigi territooriumile.»

Veel on viisat taotletud selleks, et Internetis müüdavat kaupa ise üle vaatama sõita või mõne kultuuriüritusel osalemiseks, millest pärast pole osa võetud.

Enamasti on selliselt Eestisse saabunute eesmärk minna kiiresti edasi Lääne-Euroopasse, kus on kõrgem elatustase ja paremad sotsiaalsed garantiid ning pole leidnud kinnitust nende seotus terroristlike või radikaalsete islamirühmitustega.

Islamisse pöördunute arv kasvab

Kapo aastaraamat toob välja, et Eestis elavate islamiusuliste aktiivsus mullu kasvas ning suurenes usuelus osalejate hulk, eelkõige oma usku taasavastavate endise Nõukogude Liidu aladelt pärit moslemite hulgas.

Pidevalt kasvab ka islamisse pöördunute arv ja üha enam inimesi jõuab islamini viimasel ajal iseseisvalt. «Sel juhul saadakse infot islami kohta peamiselt Interneti vahendusel. Ent Interneti teel teadmisi hankijatel on märksa suurem tõenäosus jõuda pigem radikaalse islamini, sest radikaalsed islamirühmitused kasutavad uute toetajate leidmisel aktiivselt just islamialaseid foorumeid ja jututubasid,» märgitakse kapo aastaraamatus.

Samas järgib Eesti moslemite kogukond mõõdukat islamit ega kujuta Eesti riigile ohtu, hindab kapo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles