Tosina riigi poksijad Tallinnas, Salumets lõi Plehhanovit, Eesti - Shveits 0:7, Mihklipäeval Raadile, Tartu saab maailmatasemel staadioni, Volgogradi mehed tegid kehva tööd, IAAFi sertifikaat kõigile võistluspaikadele, Tribüünidele tehakse kapitaalremont,

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VALERI MAKSIMOV

Kalevi spordihallis kestab teist päeva Karl Lemani mälestusturniir poksis. Külalisi on 12 riigist, kuigi arvuliselt vähevõitu - keskeltläbi viis-kuus poksijat iga kehakaalu kohta. Kokku on rusikavõitlejaid 73, sealhulgas Eestist kakskümmend. Lubatud tugevakoosseisuline võistlus suubus sportlaste kohale saabudes oodatult nõrgemaks.

Aga maailmameistrivõistlustel medalini küündinud mehi on siin ka. Türgi raskekaallane Sinan Salmilsam ütles ennast tutvustades, et võitis neli aastat tagasi juunioride maailmameistritiitli ja astus mullusel täiskasvanute MMil pjedestaalile kolmandana. Pronksmedal on samalt MMilt ka soomlasel Joni Turunenil. Tiitlivõistlustel esikaheksasse jõudnud mehi leidub veel.

Seitsmest eile hommikupoolikul ringis käinud Eesti poksijast jõudis võiduni kolm. 23-aastane Eesti tänavune meister Albert Starikov alistas kindlalt 19-aastase lätlase Maris Kljavinshi ja samanimelise turniiri mullune parim Sergei Razumovski (29) samuti noore leedulase Marius Zalonskise (19).

Võis eeldada, et kogenud Pihkva oblasti meister Valeri Plehhanov (26) käitub kehakaalus kuni 75 kg sama karmilt noore eestlase Margus Salumetsaga (19). Paraku sitke Salumets ennast peksta ei lubanud. Enam-vähem võrdne löökidevahetus katkes ühtäkki kolmanda raundi keskel, kui Plehhanov ootamatult kokku vajus ja äärepealt ringist välja oleks pudenenud. Kohtunik katkestas kohtumise ja tõstis Salumetsa käe. Mis juhtus?

Margus Salumets: «Tegin talle üks-kaks, nägin, et lõuaots jäi vabaks - sinna virutasin kolmanda täie.» Kui lihtne.

Kolme raundi ei pidanud vastu ka kaks Eesti poksijat. Pärast esimest puhkepausi loeti lüüasaanuks Aleksei Kautov (-51 kg) ja Kristjan Enno (-57 kg), punktikaotuse said Jevgeni Kriina (-71 kg) ja Roman Aleksejev (-71 kg). Karl Lemani turniiri poolfinaalkohtumised peetakse laupäeval kell 15 ja finaalmatshid ülehomme kella 12st alates.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

VALEV KRIIS

Euroopa noorte (kuni 16-aastased) jalgpallimeistrivõistluste valikturniiri Maarjamäe staadionil võitis Shveitsi meeskond, kes alistas eile esikohta otsustavas mängus Eesti 7:0 (3:0). Kolme meeskonna turniiril Lätiga 1:1 viigistanud Shveits kogus 3, Lätit 1:0 võitnud Eesti teisena 2 ja viimaseks jäänud Läti 1 punkti. EMi finaalturniirile pääses ainsana Shveitsi noortekoondis.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

Eeloleval pühapäeval, 29. septembril on eesti rahvakalendri järgi mihklipäev. Tartlased on sel puhul kutsutud Raadile, et osa saada kultuuri- ja spordiüritustest.

Tänavu pakuvad meelelahutust folkloorirühmad Jõgevalt ja Alatskivilt, alates kella 11.30st töötab Heino Prosti rehepeksumasin. Mõisahoovis saab sõita poni või hobusega. Kell 12 on ürituse avamine, heisatakse Tartu maakonna lipp ja süüdatakse lõke. Kogu päeva jooksul mängib Väikeste Lõõtspillide Ühing, vaadatakse nunnusid, süüakse suppi, selgitatakse rahva hulgast jõumees ja küpsetatakse oinast. Peatusest number 14 (maabussijaama kõrvalt) veab buss inimesi igal täistunnil tasuta Raadile ja pooltunnil tagasi kesklinna.

Kogu perele mõeldud üritust seob Mihkli jooks, kus saavad osaleda nii lapsed kui ka veteranid, sest valida on viie erineva pikkusega distantsi vahel. Kõigile jooksuvõistlusest osavõtnuile on korraldajatelt üllatusi ja parimatele sponsoritelt auhindu.

Mihklijooksu ajakava: kell 10 algab registreerimine; kell 12.30 kuni 6-aastaste 500 m, 7-8-aastaste 500 m ja 9-10-aastaste 500 m; kell 13.15 11-12-aastaste 1000 m, 13-15-aastaste 1000 m ja 16-18-aastaste 2800 m; kell 14.30 naiste ja veteranide 5400 m; kell 15 meeste ja veteranide 7900 m.

Täiendav info Tartu Maaspordiliidust tel. 434 488.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

RAIMO PEIKER

Tartu Ülikooli staadionil käib kibe renoveerimistöö. Seda olid jälgima tulnud ka ülikooli haldusprorektor Riho Illak ja sama kõrgkooli spordibaaside juhataja Meelis Jukk. Ametis on viis soomlast Lemminkäineni firmast.

Praeguseks on staadionirajale ja hüppepaikadele täies ulatuses maha pandud vett läbilaskev asfalt. Meelis Jukk tõi väite kinnituseks pangetäie vett ja viskas selle staadionirajale. Hetkega oli vesi kadunud. Tähendab, sportlastel ei tule enam vihmaga üle lompide hüpelda.

Samalaadne on Eestis ka suvel valminud Haapsalu staadion, mille rajakatte pani maha Rootsi firma Nordic Sport. Eks aeg näita, kummal staadionil paremaid tulemusi hakkab tulema.

Poolteist aastakümmet tagasi teostas ülikooli staadionil töid Volgogradi firma. Riho Illak kinnitas, et staadioni nivelleerimisel oli kõrguste vahe koguni 20 cm. Tippspordist ei saanud sellel puhul enam rääkidagi. Ka teivashüppepaigas ja vasaraheiteväljakul tuli viiesentimeetrise tasanduskihi asemel panna ligi 20 cm. Mõistagi olid sellest johtuvalt firma kulutused esialgu planeeritust märksa suuremad. Aga see kuulub juba äririski valdkonda.

Riho Illak ja Meelis Jukk kiitsid, et soomlased teevad oma tööd ülihästi. Nende töö on väga täpne, kiire ja puhas. Näiteks drenaazhkanalid on kleepriba ja kilega kinni pandud, et nad ei määrduks. Restid pannakse alles siis kohale, kui rada ja kummikate on peal. Lemminkäineni firma on Põhjamaades ja mujal maailmas korrastanud sadu staadione. Raja alla on puuritud maasse augud ja paigaldatud drenaazh vee ärajooksuks. Pole mingit hirmu, et külm rajale liiga teeks. Ka garantii on antud vapustavalt pikaks ajaks - viieks aastaks, rääkisid pidevalt tööde käiku jälginud mehed.

Soomlased kasutavad päikesepaistelisi sügispäevi hästi ära. Ülikooli staadionil on töös viis meest. Kaks panevad vett läbilaskvale asfaldile mustkummikihti, üks pealmist punast katet. Neljas mees valmistab kattesegu ette, viies aga teeb muid töid (segu kohaletoomine jms.). Sellel, kes kattekihile viimast lihvi andis, oli ees respiraator, sest kuumutatud segust eralduvad mürgised gaasid.

Mustkummikihi paksuseks on üks sentimeeter, pealmisel punasel kihil aga kolm-neli millimeetrit. Hüppepaikade äratõukekohtades on kahe kihi kogupaksus 1,8 cm, et ei põrutaks jalgu ja oleks vastupidavam. Valminud on juba ka heiteringid ja isegi hüppepaikade liiva on soomlased ise kohale toonud. Midagi pole öelda, kõike on väga korralikult tehtud.

Kevadel tuuakse Tartusse ka staadioni uus murukamar, mida praegu kasvatatakse Soomes spetsiaalsetel võrkudel.

Väga oluline on ka see, et nii rajale kui ka teisele võistluspaikadele muretsevad ehitajad ise IAAFi sertifikaadi. Nii et ei Tartu Ülikool ega linn pea selle muretsemisega vaeva nägema. Sertifikaadi annab IAAFi komisjon, kes tuleb kohapeale ja korraldab vastavad mõõtmised ja katsetused. Eesti oludes on see täiesti uudne nähtus.

Ülikooli staadion saab ka maailmatasemel kergejõustikuinventari. Selle eest hoolitseb kas soomlaste Raida-Sport või rootslaste Nordic Sport. Pakkumine tehakse mõistagi sellele firmale, kes lepib väiksema rahasummaga. Staadion varustatakse kõige vajalikuga alates stardipakkudest kuni tabloodeni võistluspaikades. Lemminkäinen hoolitseb selle eest, et viimase peal oleksid hüppe- ja heitepaigad, jooksuraja sise- ja välisserv, veetakistus jne.

Staadioni tribüünidele tehakse kevadel kapitaalremont. Meelis Jukk arvas, et ega tribüünid olegi kõige hullemas seisus. Pingiread tuleb loodi ajada, vana värv pealt maha võtta, katkised lauad uutega asendada ja kõik üle värvida. Tribüünide konstruktsioonil pole tegelikult midagi viga. Need tööd lubas spordibaaside juhataja kohe järgmise aasta aprillis-mais käsile võtta. Ülikool on seisukohal, et tribüün on arhitektuurimälestis.

Parandatakse ka staadioni valgustusparki ja võimendust. Ülesse pannakse kaasaegsed prozhektorid. Tribüüni pikendama ei hakata, tähtsamaks peetakse, et staadion oleks väga heas korras. Samuti tahetakse tipp-topp korda teha riietus-, dushi- ja sanitaarruumid ning tagada aastaringselt soe vesi. Muidu tribüünialust ei laiendata. See nõuaks praegustele kulutustele lisa.

Hea töö eest tuleb ka korralikult maksta. Üksinda pole staadioni remondiks vajalikke miljoneid välja käia ei Tartu linnal ega ülikoolil. Lähtudes nii ühe kui ka teise institutsiooni huvidest, sõlmisid ülikool ja linn koostööleppe staadioni renoveerimiseks. Sellele kirjutasid 23. septembril ülikooli ajaloomuuseumis alla rektor Peeter Tulviste ja linnapea Väino Kull. Mõlemad pooled eraldasid staadioni renoveerimiseks kolm miljonit krooni.

Lisaks tippürituste korraldamisele on Tartu linnavalitsusel õigus ülikooli staadioni tasuta kasutada kultuuri- ja spordiürituste läbiviimiseks. Tasuta saab spordivõistlusi läbi viia ka Tartu Kergejõustikukool.

Peeter Tulviste ja Väino Kull rõhutavad vastastikust head tahet pikaajalise koostöö jätkamiseks käesoleva lepingu täiendamise ja pikendamise kaudu. Leping kehtib kuni 31. detsembrini 2006. aastal.

Eesti kergejõustikuliidu kalenderplaanis on 1997. aastal Tartule lubatud Eesti, Rootsi ja Soome kolmikkohtumine mitmevõistluses, samuti Eesti meistrivõistlused mitmevõistluses ja Eesti noorte meistrivõistlused (täiskasvanud võrdlevad võimeid Haapsalus). Veel on Tartus Gustav Sule ja Fred Kudu mälestusvõistlused ning Tallinna-Tartu linnavõistlus. Firma Ösel Foods on lubanud õla alla panna ühele rahvusvahelisele võistlusele.

1998. aastal peetakse Tartus rahvusvahelised üliõpilasmängud, mille heaks juba meeskond töötab. Nimelt olid esimesed taolised võistlused 1923. aastal korraga kahes kohas - Tartus ja Pariisis. Siis peeti need Tartus SELLi (Soome, Eesti, Läti, Leedu) mängude nime all, millest hiljem kasvas välja universiaad. Riho Illak ütles, et mängude puhul oli ülikooli esindaja Kairis Leinus Madriidis konverentsil ja meil korraldatavate mängude vastu oli huvi suur. Tulemas on kümneid riike ja sellest võistlusest saab aasta üks spordi tippsündmusi Eestis.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

RAIMO PEIKER

Täna kell 17 algab Turu tänava võimlas korvpalliturniir, kus osalevad Eesti Meeste Korvpalliliiga meeskonnad KK Tartu, Tallinna Kamee ja Nybit, ning Kuopio linnameeskond. Laupäeval kell 16 ja pühapäeval kell 11 jätkuvad võistlused Tartu Ülikooli spordihoones.

Kamee meeskonnas peaksid mängima ka Rauno Pehka, Gert Kullamäe ja Sergei Babenko ning paaril viimasel aastal BC Tallinna meeskonnas kaasa teinud Christopher Moore. Kalevlased aga Tartus ei mängi.

Nybit jätkab enam-vähem mulluses koosseisus, vaid eelmisel aastal Tartu esindusmeeskonna värve kaitsnud Margus Nurja on sinna üle läinud.

KK Tartu treener Jüri Neissaar ütles, et Soome turniir läks neil täkkesse, sest saadi kolm tugevat ja tasavägist mängu. Andrus Renter oli juba teinud ilusaid liigutusi. Rahule jäi treener teistegagi, sest Soome meeskonnad, kellega mängiti, olid heal tasemel.

Kuid treener Jüri Neissaarel oli ka mure. Ta pidi eile hommikul mehed treeningult koju saatma: Tartu Spordikooli direktor Gustav Pärn ei lubanud enam korvpallikooli võimlat kasutada. Treener tunnistas ka, et klubi on spordikoolile 8000 krooni võlgu ja seetõttu treeningutöö kannatab.

Gustav Pärn selgitas, et Korvpalliklubi Tartu pole 1996. aasta eest maksnud sentigi, kuigi hingehinda ei võeta - vaid sada krooni tund. Direktor kinnitas, et see summa ei kata isegi tehtud kulutusi. Gustav Pärn kinnitas, et ta pole mingi spordivaenlane, kuid kannatatud on isegi kaua ja ta peab iga kuu ruumide halduskulusid tasuma.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

Kolmveerand sajandit täitub täna Isi Trapidol. Sõjajärgsetel aastatel Eesti meistrivõistluste medali tasemel korvpalli mänginud Traps (nii teda kutsutakse) leidis endale spordist loobudes meelepärase harrastuse ja ameti pilditegijana, saavutades silmapaistva taseme ka sel alal.

Isi Trapido on töötanud Eesti Raadios reporterina, tema spordifotod on illustreerinud väga paljusid Eesti väljaandeid (töökohad «Noorte Hääles», «Spordilehes», «Kodumaas», «Harjumaas») ja leidnud tähelepanu ka välisajakirjanduses - USAs, Saksamaal, Tshehhimaal, Soomes jm.

Õnnitlejatega ühineb ka «Postimehe» sporditoimetus.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles