Afganistanis hukkunud Eesti sõdurid saavad mälestusmärgi

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglaste mälestusmärk Camp Bastionis.
Inglaste mälestusmärk Camp Bastionis. Foto: Riigikaitsekomisjon

Riigikogu riigikaitsekomisjon ja reservohvitseride kogu algatavad korjanduse, et Afganistanis püsti panna seal hukkunud Eesti kaitseväelastele pühendatud mälestusmärk.


Riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma rääkis, et tegemist on traditsiooniga Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Camp Bastionis, kus asub ka eestlaste baaslaager. «Taanlased ja britid on püstitanud seal väikesed mälestusmärgid oma hukkunud teenistuskaaslaste mälestuseks,» sõnas ta.

Riigilipu all asuvale mälestusmärgile kantakse langenud kaitseväelaste nimed ning see on sõnumiks, et me ei unusta oma võitluskaaslasi kunagi ja mälestus nendest elab meiega.

Tegemist on teisaldatava mälestusmärgiga, mis liigub kontingendiga kaasas. «Kui missioon Afganistanis lõppeb, siis ta võetakse kaasa oma koduriiki,» sõnas Raidma.

«Riigikaitsekomisjon käis Afganistanis visiidil ja nägime seda ka oma silmaga. Kuna Eestil selline mälestusmärk puudub, siis tekkis idee, et meie langenud kaitseväelaste mälestuseks ja sügava austuse avalduseks meie meeste ja naiste missioonitunde eest algatame korjanduse,» rääkis Raidma.

Mälestusmärgi eeldatav maksumus on 100 000 krooni ning raha tahetakse kokku saada korjandusega. «Kui me aktiivselt osaleme, siis loodame Võidupühaks eestlastele selle mälestusmärgi juba paika saada,» ütles Raidma.

Eesti kaitseväelased on osalenud NATO Afganistani julgeolekutagamise operatsioonil ISAF alates 2003. aastast. Rahvusvahelised jõupingutused Afganistani stabiliseerimiseks jätkuvad. Seitsme aasta jooksul on eestlased kandud ka ränki kaotusi. Seitse Eesti kaitseväelast on sinna oma elu jätnud.

Spetsiaalne annetuskonto on 221049403340, Eesti Reservohvitseride Kogu, selgitus: Sihtannetus Mälestusmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles