Eesti oli pimedate maleolümpial kümnes, Tartu malemeistrid on selgunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AARE RAIGNA

Eesti meeskond sai pimedate kümnendal maleolümpial 30 võistkonna seas kõrge kümnenda koha. Brasiilias Luganas mängiti neljaste võistkondade vahel üheksa vooru shveitsi süsteemis.

Tõusti tänu edule viimastes voorudes: kaheksandas voorus alistati Iisrael 2,5:1,5 ja lõppvoorus Portugali 3:1. Esimese ja teise koha hõivasid täpselt samad meeskonnad, kes male-olümpial Jerevaniski - Venemaa ja Ukraina. Venelased said 36 võimalikust 28 ja ukrainlased 24,5 punkti. Järgnesid: 3. Valgevene 22,5; 4. Poola 22,5; 5. Jugoslaavia 21; 6. Hispaania 20,5; 7. Saksamaa 20; 8. Ungari 19,5; 9. Inglismaa 19,5; 10. Eesti 19,5; 11. Makedoonia 19,5; 12. Bulgaaria 19,5 punkti.

Võrdsete punktide korral sai määravaks parem koefitsient. Eesti oli seega Põhja- ja Baltimaade seas parim. Soome saavutas 17,5 punktiga 17. ja Eestit tihti edestanud Leedu 17 punktiga 21. koha. Taani oli sama punktide arvuga 23.

Enne viienda vooru algust mälestati Luganas Paul Kerest, kelle surmast möödus 21 aastat. Sellel päeval sai Eesti ka oma suurima võidu, alistades Tshiili 4:0. Veel võideti Taani 3:1, Inglismaaga mängiti viiki 2:2 ja Saksamaale jäädi alla 1,5:2,5. Suur 0:4 kaotus tuli Valgevenelt.

Laudade järjekorras said meie mehed punkte nii: Aare Raigna (Tartu) 4, Leino Lember (Kuressaare) 3, Jaan Kapp (Jõgeva) 7,5 ja Kaido Laasi (Jõgeva) 5. Kapp võitis oma laua, Laasi jagas 7.-8. kohta.

Eesti meeskonna treeneriks oli meister Harry Pohla ja esindajaks Eesti Pimedate Liidu instruktor Anne-Mall Kroon. Võistkond tänab AS Sangarit kõigile mängijatele kingitud ühesuguste särkide eest. Otsustavas voorus olid need kõigil seljas ja tuli ka suur võit.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

ANDREI SERGEJEV

Kõik tänavused Tartu malemeistrid on selgunud ning enne AVRO ja Gunnar Uusi mälestusturniiri paras aeg kokkuvõtteid teha.

Eelviimane võitja selgus välkmales. Seitsmelt turniirilt läks igal maletajal (kokku osales 20 võistlejat) arvesse neli paremat tulemust. Võrreldes mullusega olid osavõtjate koosseisus toimunud märgatavad muutused. Eelmise aasta esiviisikust osales ainsana Ants Vihmand.

Lõpliku selguse kohtade suhtes tõi alles viimane partii. Kui kolm etappi võitnud Ülar Lauk oleks selle kaotanud, võinuks üldesikoht minna viimase turniiri parimale Kusta Raudsepale. Lauk siiski võitis ja meistritiitel kuulus talle. Kaotuseta ta siiski ei jäänud, sest viimasel osavõistlusel pidi ta koguni kahes partiis tunnistama vastase paremust. Eelmisel kolmel turniiril polnud seda kordagi juhtunud. Kokkuvõttes tuli kolmandaks Tartu male-treeneri Aksel Rei õpilane Pavel Vorbjov. Järgnesid Rauno Pärnits, Ants Vihmand, Viktor Voon, Sven Reimaa ja Tiit Kaimur.

Viimane selle aasta malemeister selgus supervälkmales. Sellel malespordi põnevaimal ja vaatemängulisimal alal on kogu partiile mõtlemisaega ainult üks minut. Kuuepartiiliste seeriatena mängiti kokku 72 kohtumist. Peamised esikohapretendendid Ants Vihmand ja Ants Särgava kohtusid omavahel viimases seerias. Enne seda oli Särgava edumaa kolm punkti. Vihmand võitis küll esimese partii, kuid kaotas kaks järgmist ning pidi lõpuks leppima teise kohaga. Veelgi põnevam oli konkurents kolmandale kohale, kus otsustavaks sai turniiri kõige viimane mäng, mille eel Sven Reimaal ja Rauno Pärnitsal oli võrdselt punkte. Pärnits võitis omavahelise partii ja tagas niimoodi endale kolmanda koha.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles