Mart Laar: valu mõistmiseks peab tundma Poola ajalugu

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Margus Ansu.

Mart Laari hinnangul tingis nii paljude kõrgete Poola riigitegelaste viibimise ühes lennukis see, et riik ootas ajaloolist läbimurret Katõni massimõrvade tunnistamisel ja kõik need inimesed soovisid tähtsast hetkest osa saada.

Kõrged riigitegelased ja nende seas ka mitmed sõjaväelased sõitsid Katõni mälestusmärki pühitsema, kus 70 aasta eest Nõukogude liit mõrvas tuhanded Poola ohvitserid ning toonase eliidi - õpetajad, teadlased, ülikoolide õppejõud. «See on poolakatele absoluutselt püha koht,» ütles Laar ETV saates «Ringvaade», vahendas ERR Uudised.

Laar oletas, et kõik need inimesed tundsid, et nad peavad seal koos presidendiga seisma, see oleks olnud ajalooline läbimurre. «See on ka põhjus, miks nii palju inimesi lennukis oli,» ütles Laar.

Ta tõi võrdluseks, et kui Siberist leitaks tuhandete eestlaste massihaud, Venemaal otsustataks kõrgemal tasemel sinna kohale tulla ja loota oleks isegi ametlikku vabandust, siis küllap tahaks sinna suunduvas lennukis samuti olla suur osa Eesti eliidist viibida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles