Tallinna politsei puhastustules, Prefektuur muutub, Ajude äravool on seiskunud, Kuritegude arv kahaneb, Linnavolikogu hakkab täna linnavalitsust kinnitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAANUS PUTTING

Tallinna politseis on tänavu kümne kuuga vabastatud 36 oma nime diskrediteerinud politseiametnikku, 202 politseinikku on saanud karistada, teenistuslik juurdlus on läbi viidud 343 isiku suhtes, ütles linna politseiprefekt Aivar Toompere eile pressikonverentsil. Tema kinnitusel pole see sugugi ühekordne kaadripuhastuskampaania. Prefekti sõnul reageeritakse eranditult kõigile korravalvurite valede sammude kohta prefektuuri laekuvatele signaalidele.

Tallinna prefekt rääkis, et 31. oktoobril oli ta sunnitud vabastama välipolitsei komissari Gennadi Kochi, kes ei suutnud vastu seista oma alkoholilembusele. Viimaseks piisaks prefekti karikasse sai juhtum, mil välipolitsei komissar oli taas alkoholijoobes, kandis kaasas isiklikku tulirelva ja usaldas autorooli purjus inimese.

Hiljaaegu määras prefekt kuni 18. novembrini politseireservi kesklinna komissari Ago Puussepa, kes oli diplomaatiareeglite vastu eksides pöördunud Soome saatkonna poole palvega aidata rahaliselt kesklinna politseid.

«Kui Puussepp on nõus, peaks ta tööle asuma Lasnamäe jaoskonnas välipolitsei juhtivinspektori ametikohal. Kahjuks pole ma tema nõusolekut veel saanud,» ütles prefekt.

Aivar Toompere märkis, et prefektuuri struktuuris on tulemas muudatused. Prefekti sõnul on valminud ning peatselt jõuab ka siseministri lauale kinnitamiseks politseiprefektuuri põhimäärus. Toompere sõnul arvestab uus põhimäärus politseitöös senisest rohkem Tallinna kui Eesti pealinna omapära. Seni kehtib kõigile Eesti prefektuuridele üks põhimäärus.

Uue põhimääruse kohaselt moodustatakse Tallinnas neli suurt jaoskonda ning hulgaliselt konstaablipunkte. Aivar Toompere sõnul hakkavad jaoskondi juhtima abiprefektid, kellele omistatakse prefekti töökoormuse vähendamiseks teatud ulatuses käskkirjade andmise õigus. Toompere kinnitusel on konstaablipunktide juurdeloomiseks tehtud piisavad ettevalmistused.

Aivar Toompere ütles rahulolevalt, et kaadri äravool politseist on tänaseks peatunud. «Konstaablite lahkumist oleme suutnud peatada tänu sellele, et neile, kes teenindavad kahte kuni nelja piirkonda, on leitud võimalusi natuke raha juurde maksta,» ütles prefekt. Raha on eraldanud Tallinna linnavalitsus, kuid kahjuks pole see summa jääv, vaid ühekordne, märkis prefekt. «Sellega peab aasta lõpuni välja tulema. Mis saab tulevast aastast, ei oska ma praegu öelda.»

Ometigi ei ole Toompere konstaablite tööga päris rahul, sest paraku ei tegele nad veel sellega, millega peaksid. Suurimaks konstaablite vajakajäämiseks pidas prefekt vähest suhtlemist elanikkonnaga.

Pealinna politseiprefektuuri 1400 politseiametniku ametikohast on tänaseks suudetud komplekteerida 1200 kohta. Toompere pidas heaks näitajaks seda, et täidetud on praktiliselt kõik linna kriminaalpolitsei ametikohad ning järelkasvu pärast pole vähemalt lähiaastatel vaja muretseda. Prefekt jagas kiidusõnu kriminaalpolitseinikele, kes suudavad kuritegusid avastada juba rohkem kui juurdlejad ja uurijad neid kohtusse saata. «Juurdluse külge peame rohkem üle vaatama ja arendama,» sõnas prefekt.

Aivar Toompere märkis, et 161 prefektuuri töötajal pole politseilist koolitust, kuid 151 neist on seda erinevates õppevormides omandamas. «Koolituse mure laheneb loodetavasti tuleval aastal,» ütles Toompere.

162 pealinna politseiametnikku ei valda prefekti sõnul nõutaval tasemel eesti keelt. «Inimesed on siiski hakanud aru saama, et kui keelt ei õpi, siis kaua nad selles majas töötada ei saa,» ütles prefekt.

Tänavu esimese kümne kuuga on Tallinnas registreeritud 13 904 kuritegu, seni on avastatud 1844 kuritegu (13,3 protsenti). Möödunud aastal samal ajavahemikul olid need arvud vastavalt 14 821, 1850 ja 12,5 protsenti. Politseijuhid nentisid, et kuritegevus on Tallinnas üldiselt vähenemas - võrreldes möödunud aasta sama ajavahemikuga on kuritegusid toime pandud 6,2 protsenti vähem.

Rasked kuriteod on pealinnas vähenenud 25 protsenti, tapmised 46,2 protsenti, tapmiste avastamise protsent on Tallinnas 55.

Prefektuuri töö paranemisele peaks linna politseijuhtide sõnul kaasa aitama ka uue juhtimiskeskuse valmimine. Toompere sõnul peaks uus keskus valminuna kujunema esimeseks maailmatasemel juhtimiskeskuseks Eestis.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

KARL TAKLAJA

Täna hakkab Tallinna linnavalitsus kinnitama esmaspäeval koalitsiooni poolt esitatud tulevase linnavalitsuse koosseisu. Linnapea Priit Vilba sõnul esitatakse kinnitamiseks kogu koosseis korraga ning kui mõni esitatud kandidaatidest läbi ei lähe, ei kandideeri ka ükski teine.

Peale linnavalitsuse kinnitamise on linnavolikogu esimese istungi päevakorras ka komisjonide moodustamine, linnapea ja linnavolinike töötasude määramine, ametiautode müük ja muud küsimused.

Linnavolikogu esimehe Mart Laari sõnul tuleb linnavolikogu töökord viia vastavusse hiljuti vastu võetud Tallinna põhimäärusega, kuid võimalikud on ka teised, põhimäärusest mittetulenevad muudatused. Moodustada tahetakse ajutine töörühm linnavolikogu töö muutmiseks. Kokku on lepitud, et töörühma kuuluvad kõigi fraktsioonide esindajad. Tänasel istungil on kavas valida ka linnavolikogu aseesimehed.

Volikogu määrab oma istungil linnapea ja linnavalitsuse liikmete töötasud, mille suurus jääks Raepressi andmetel esialgu samaks eelmise linnavalitsuse liikmete palkadega. Volikogul tuleb otsustada ka oma liimetele makstava hüvitise suurus.

Nähtavasti otsustavad linlaste esindajad linnavalitsuse vahetumisega seotud muudatused linnavolikogu koosseisus. Teatavasti valiti linnavolikogu liikmeteks ka praegused linnavalitsuse liikmed Jüri Ott, Vladimir Ivanov, Jevgeni Tomberg, Kalju Leppik ja Peeter Lepp. Muudatused volikogu liikmete seas võivad ette tulla ka juhul, kui linnavalitsuse liikmeks saab keegi volikogu uuest koosseisust.

Volikogu moodustab ka komisjonid, kõigepealt otsustatakse komisjonide arv, sest neid võib olla enam kui linna põhimääruses ette nähtud. Kindlaks määratakse linnavolikogu komisjoni esimehe valimise kord ja valitakse esimehed.

Peale oma töökorralduse otsustamist on linnavolikogu päevakorda lisatud eelnõu, mis käsitleb ehitise Vikerlase tänav 14 andmist riigi omandisse. Praegu on see hoone Lasnamäe politsei käsutuses. Päevakorra projektis on ka eelnõu ettepanekuga AS Autal nõukogule ja juhatusele müüa avalikul enampakkumisel sõiduautod Mercedes Benz 320E ja Mercedes Benz 230E.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles