Eesti naaseb nädalaks Schengeni-eelsesse aega

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Seoses NATO välisministrite kohtumisega Tallinnas taastatakse 17.-23. aprillil Eestisse sisenemisel ajutiselt piirikontroll, mistõttu soovitab politsei- ja piirivalveamet piiriületamise läbi mõelda.

Sisuliselt on tegemist sarnase olukorraga nagu enne Schengeniga liitumist 2007. aastal. Oluline on kaasas kanda praegugi kohustuslikku reisidokumenti.

«Ajutine piirkontroll tähendab Eesti riigipiiri ületavate inimeste jaoks dokumendikontrolli riiki sisenemisel. Passi või isikutunnistuse ehk ID-kaardi kaasaskandmine on praegugi kohustuslik, 17.-23. aprillini kontrollitakse seda piiripunktides riiki sisenemisel,» selgitas PPA pressiesindaja Harrys Puusepp.

Euroopa Liidu kodanikel piisab Schengeni viisaruumi sisesel piiriületamisel ka isikutunnistuse ettenäitamisest, teistel on kohustuslik reisidokument ehk pass.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja piirivalve alal Tõnu Hunt sõnas, et  inimestel tuleb neil päevil paljuski meelde tuletada reisimist enne Schengeni viisaruumiga liitumist.

«Inimesed, kes plaanivad neil päevil Eestisse tulla, peavad oma liikumistes arvestama, et piiril tuleb esitada nõutav dokument ja piiriületus võib tavapärasest rohkem aega nõuda,» sõnas piirivalve kolonelleitnant Hunt.

Seni endale sobivas kohas sisepiiri ületanud inimeste jaoks tähendab ajutine piirikontroll Hundi hinnangul lühiajalist ümberharjumist oma argistes toimetustes.

«Tuleb paraku arvestada täiendava ajakuluga, kuna 17.-23. aprillil tohib piiri ületada ainult taasavatud piirpunkti kaudu.» Piiri ületamine väljaspool piiripunkte ei ole lubatud.

Ajutine piirkontroll toob sisepiiril kaasa ka piiriäärsete teede sulgemist liikluseks, kus koostöös maanteeameti ja kohalike omavalitsustega saavad olema ka vastavad tähistused ning suunaviidad. Ajutise piirkontrolli taastamisega seoses võivad mõnevõrra muutuda Eestisse saabuvate ühissõidukite sõiduplaanid.

Ajutine piirikontroll taastatakse Eestis esmakordselt pärast Schengeniga liitumist 21. detsembril 2007. Eesti kodanikud ja elanikud saavad sisejulgeoleku tagamisele siinkohal kaasa aidata oma õiguskuuleka käitumisega ning oma tegevuste eelneva planeerimisega.

Politsei palub vaadata üle oma reisidokumentide kehtivused, et piiriületamisel ennast halvast üllatusest säästa. Eriliselt tuleks lapsevanematel läbi mõelda alaealiste laste piiriületused. Lastel on vaja selleks kas kehtivat reisidokumenti või täiskasvanust saatjat ja seda eriti öisel ajal liikudes.

Piirkontroll taastatakse 17. aprillil kell 21 ning lõpetatakse 23. aprillil kell 21.

Taasavatud piirpunkte maismaapiiril on kokku kümme, neist neli Valga linnas ja teised Iklas, Vana-Iklas, Jäärjas, Mõisakülas, Vastse-Roosas ja Muratis. Riigipiiri ületavate väikelaevade kontroll toimub nendes 15 sadamas, kus on olemas vastav piiripunkt.

Ajutine piirikontroll hõlmab ka Tallinna sadamat ning Lennart Meri nimelist Tallinna lennujaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles