Endised ministrid peavad Ansipit stabiilseks juhiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine regionaalminister Jaan Õunapuu..
Endine regionaalminister Jaan Õunapuu.. Foto: Peeter Langovits.

Andrus Ansipi valitsuses olnud endiste ministrite Ivari Padari (sotsid) ja Jaan Õunapuu (Rahvaliit) kirjelduste järgi polnud küll koostöö peaministriga lihtne, kuid ta on suutnud stabiilselt toimida.

Europarlamendi saadik, sotsiaaldemokraat Ivari Padar pidas Andrus Ansipi täna peaministri ametis täitunud viit aastat märkimisväärseks.

«Minu õnnitlused valitsusjuhile. See on tõesti saavutus, kui arvestada, et sellesse perioodi on jäänud nii pronksöö, majandusmull kui ka pärastine haavade lakkumine. «Päeva lõpuks» on aga näha, et Eesti suutis keerulisel ajal suhteliselt stabiilselt toimida. Eriti hea on seda praegu hinnata europarlamendi saadikuna, ja seda just võrdluses mitme teise Euroopa Liidu liikmesriigi olukorraga,» kommenteeris endine rahandusminister Padar.

Ministrina kahte valitsusse kuulunud Padar võrdles oma kogemust nii: «Esimesel korral olin Mart Laari valitsuses, kus valitses meeldiv koostöövaim. Võib öelda, et tollase valitsuse ministrid suhtlevad erineval tasandil tänaseni. Ansipi valitsuse koostöövaimu on mul raske kommenteerida, sest suhtlesin peaministriga minimaalselt. Kindlasti ei olnud mul sellist head koostöökogemust nagu ma sain Laari valitsusest.»

Õunapuu: oli ka lõbusaid seiku

Aastatel 2003-2007 regionaalministri portfelli kandnud Jaan Õunapuu (Rahvaliit) iseloomustab Ansipit kui spordimehelikult visa selli. Peaministri tugevuseks peab ta head analüüsivõimet ja suurepärast mälu. «Olid majanduslikult head aastad ning ta sai oma ületamatut optimismi rahvaga jagada,» kirjeldas endine minister.
Õunapuu sõnul olid töösuhted sellised, nagu need peaministri ja ministri vahel ikka on: üks peab tervikut nägema, teine tulihingeliselt oma valdkonna eest seisma. «Eks oli ka vaidlusi, kuid kõik jäi sõbralikult inimlikule pinnale.»

«Üks asi jääb mind küll kripeldama: regionaalarengu suunamise seadust ei võetud valitsuses arutusele, viidates sellele, et omavalitsuste liidud seda ei kooskõlastanud. Oleks täna see seadus, ei peaks inimarengu aruanne elu Eestimaal nii mustades värvides maalima,» kurtis Õunapuu, lisades, et pärast seda on valitsus ilma kooskõlastuseta heaks kiitnud hulga otsuseid, millega omavalitsused nõus ei ole.

Õunapuu meenutas ka lõbusaid seiku. «Ühel kabinetiistungil oli majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar toast lahkunud, kuid telefoni lauale jätnud. Kui see valjult helises (Edgar ei lülitanud kunagi vaiksele režiimile), võttis Ansip vastu ning teatas, et on Savisaare erasekretär ja palus mure edasi anda. Küll helistaja oli kimbatuses ja ministritel nalja ja naeru laialt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles