Kaablisõda läks Õismäel nugadele, Linnavalitsusel ja Levicomil on leping, Politsei ootab STVlt dokumente, Linnaametnikud peavad ametiautodest loobuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAANUS PUTTING

Eile alustas AS Kevadjuga Tallinna Kaabeltelevisiooni haldava AS Levicomi tellimusel Õismäel illegaalsete kaabeltelevisioonivõrkude tekitatud häirete likvideerimist. Tallinna Kaabletelevisiooni juhatuse esimehe Peep Põldsami sõnul tähendab see kaablite lahtiühendamist majades, kuhu on ebaseaduslikult paigaldatud kaabel-TV operaatori STV kaablid, mis häirivad Tallinna Kaabeltelevisooni kliente. STV asepresident Raivo Mihkelsoo peab Levicomi käitumist omavolitsemiseks.

Peep Põldsami sõnul alustas AS Kevadjuga Õismäel litsentsi mitteomava kaabeltelevisioonifirma STV kaablite läbilõikamist ja lahtiühendamist seetõttu, et see rikub Õismäel ühtset telepilti ning STV kasutab vana tehnoloogiat ja telepildis häireid tekitavaid võrke. Kuidas Kevadjuga kaableid lahti ühendab (kas neid läbi lõigates või muud moodi), pole Tallinna Kaabeltelevisiooni asi, märkis Põldsam. Vastavalt linnavalitsuse ja Levicomi kokkuleppele peab Tallinna Kaabeltelevisioon aastaks 2001 Tallinnas välja ehitama ühtse kaabeltelevisiooni võrgu. «Selle ühtse võrgu kvaliteedi tagamisega alustati Õismäelt,» märkis Põldsam.

Tallinna Kaabeletelevisiooni juhatuse esimehe sõnul häiris STV saatja juba pikemat aega Õismäel Tallinna Kaabeltelevisiooni klientide telepilti, sellele oli tähelepanu juhtinud ka sideinspektsioon.

Eile tegi vastavasisulise avalduse ka Levicomi juht Tõnis Palts, kelle sõnul tahab firma häired kõrvaldada, et pühade ajal oleks võimalik vaadata kvaliteetset telepilti. Ettevõtmise eesmärk on Paltsi sõnul viia olukord Tallinnas vastavusse linnavalitsuse ja AS Levicomi vahel sõlmitud lepingule.

Levicomi teatel kasutavad illegaalselt tegutsevad kaabeltelevisioonifirmad oma võrkude väljaehitamisel madalakvaliteedilisi seadmeid ja tehnikat, mistõttu piraatoperaatorite teenuseid kasutavate Õismäe elanike telepildi kvaliteedis esineb häireid. Tõnis Palts lubas Levicomi nimel, et kogu Õismäel likvideeritakse piraatkaabeltelevisiooni operaatorite tekitatud telepildi häired veel selle aasta jooksul.

Et Tõnis Paltsi allkirjaga pressiavalduses ei olnud sõnagagi mainitud STVd, arvas viimase asepresident Raivo Mihkelsoo, et Levicomi aktsioon ei puuduta STV telekaableid. «Ausalt öeldes ei ole ma kuulnud, et Kevadjuga oleks hakanud just STV kaabelvõrke lahti ühendama, seda ma sellest pöördumisest välja ei loe,» ütles Raivo Mihkelsoo «Postimehele». Samas kinnitas aga Peep Põldsam, et STV on Õismäel ainus piraattelekanal. Samuti selgus «Postimehele», et STV pöördus eile pärastlõunal õiguse saamiseks Haabersti politsei poole.

STV: lahtiühendamine on omavoli

Samas möönis Raivo Mihkelsoo, et avaldus võib olla järjekordne STV-vastane propaganda. «Ma leian, et see kõik on seotud sellega, et STV on tulnud viimasel ajal välja suurte pakkumistega, mis on konkurentidele loomulikult tülikad,» arvas Mihkelsoo. Ta lisas, et kui Kevadjuga oleks tõepoolest hakanud nende kaableid eile lahti ühendama, oleks pidanud see toimuma nii sideinspektsiooni juuresolekul ja nõusolekul kui ka STV enda teadmisel, vastasel korral oleks see omavolitsemine.

STV asepresidendi Raivo Mihkelsoo kinnitusel ei saa nende telekanali tehnika häireid tekitada, sest kasutusel on tänapäevane aparatuur firmadelt Teleste ja Macab. «Siin ei saa juttugi olla, et meie häireid tekitame,» sõnas Mihkelsoo. «Meil on täiesti uued splitterid ning võimendid ja 98 protsenti meie topeltvarjestuseaga kaablitest kulgeb Eesti Telefoniga sõlmitud lepingu alusel maa all. Kui kaablid varem katustel asusid, tekitasid need tõepoolest mõnel pool häireid, kuid nüüd ei saa enam sellest juttugi olla,» toonitas STV asepresident.

Haabersti politseijaoskonna komissari Raivo Küüti sõnadest võis aga eile aru saada nii, et STV kaablite lahtiühendamine Tallinna Kaabeltelevisiooni poolt ei olnud kaugeltki seadusega vastuolus. «Tegelikult ühendatakse lahti need STV poolt paigaldatud kaablid, mis on mingisse Õismäe elurajooni hoonesse paigaldatud ebaseaduslikult majavaldaja nõusoleku ja loata,» ütles Küüt «Postimehele». Komissar lisas, et neid maju, kuhu STV on ebaseaduslikult oma kaabli paigaldanud, on Õismäel päris palju.

Komissari kinnitusel liidab Tallinna Kaabeltelevisioon oma võrku tasuta kõik illegaaliga liitunud ja sellele raha maksnud kliendid.

«STV esindajad käisid ka siin meie jutul, väites, et nende süsteemidele tekitatakse kahju,» ütles Küüt. Mingit avaldust STV siiski ei teinud. Komissar lisas, et politsei palus STVl koos vajaliku dokumentatsiooniga, mis kinnitaks nende õigust mingile konkreetsele Õismäe hoonele kaabel-TV teenust osutada, tagasi tulla. Kella 16 ajal ei olnud Tallinna suurimaks kaabeltelevisioonioperaatoriks peetava STV esindaja politseisse veel saabunud.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

KARL TAKLAJA

Kolmapäeval vaatasid linnavalitsuse liikmed üle linnavõimude käes olevate ametiautode nimekirja ja arutasid nende kasutamise otstarbekust. Linnasekretär Toomas Sepa sõnul olid arutluse all põhimõtted.

«Esmaspäeval arupidamist jätkatakse ning veel sel aastal tahame välja töötada süsteemi, kes ja kuidas ametiautod saavad,» ütles Sepp «Postimehele».

Linnasekretäri sõnul on selge, et ametiautode arvu vähendatakse ning personaalselt jäävad autod ainult linnapeale, neljale abilinnapeale, linnasekretärile ja linnaosa vanematele.

Sepa kinnitusel lähtutakse otsustamisel eelkõige majanduslikest kaalutlustest. «Need liisitud, kasutusrenditud või mingi muul moel omandatud sõiduautod, mida ei ole otstarbekas pidada, öeldakse üles või müüakse maha. Kui otsustatakse uusi osta, peetakse läbirääkimisi kõigi suurte automüüjatega, kellel on ka korralik teenindusvõrk,» lubas linnasekretär Sepp.

Tallinna linnavalitsuse ametnikud kasutavad ametiautodena peamiselt keskklassi Nissan Primerasid ja luksuslikke Maximaid.

Linnasekretäri sõnul mõistab ta ka linnapea seisukohta, et linnavalitsus Nissani odavamat mudelit Sunny ei osta, sest neid lihtsalt enam ei toodeta, ning linnavalitsus kasutatud sõidukeid osta ei kavatse.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles