Õismäe kaablisõtta hakkab saabuma selgus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAANUS PUTTING

Esmaspäeval esitasid Õismäel tegutsevad kaabel-TV operaatorid STV ning Tallinna Kaabeltelevisioon Haabersti linnaosa võimudele vajalikud paberid, mis peaksid selgitama firmade tegevuse õiguslikkust. Kuigi STV asepresident Raivo Mihkelsoo kinnitusel toimus esmaspäeval linnaosa valitsuses ka pooleteisetunnine spontaanne kohtumine nii linnaosa võimude kui ka konkurendi (Tallinna Kaabeltelevisioon) esindajaga, ei kinnitanud seda Haabersti halduskogu esimees, pidades informatsiooni ekslikuks.

Juhuslik kohtumine aitas telesõdijad suhtlema

«Postimehe» andmeil leidis esmaspäeval Haabersti linnaosa valitsuses aset «sõdivate» osapoolte kohtumine. STV asepresident Raivo Mihkelsoo kinnitas, et kohtumine oli vägagi juhuslik. «Esmaspäev oli teatavasti tähtajaks, mil me pidime Haabersti linnaosa võimudele esitama dokumendid oma tegevuse õigsuse kohta. Ka Tallinna Kaabeltelevisiooni esindaja oli meie dokumentide üleandmise ajal seal ning meil oli siis võimalus vestelda poolteist tundi sellest, mida nüüd edasi teha,» sõnas Mihkelsoo. Tema kinnitusel oli spontaanne kohtumine mõlemale poolele kahtlemata kasulik.

«Meeldiv on ka see, et Haabersti linnaosa valitsus on probleemi tõsiselt käsile võtnud, et teada saada, mis on tegelikult juhtunud. Tänu sellele, et nad on asjast aru saanud, on ka olukord normaliseerunud,» ütles STV asepresident. Ta lisas, et mingit kaablite läbilõikamist Õismäel enam oodata ei ole.

Haabersti halduskogu esimees Jaak Vihmand ei pidanud millegipärast õigeks väidet, nagu oleks esmaspäeval Haabersti linnaosa valitsuses aset leidnud kaablisõja osapoolte vaheline kohtumine. «Mingit kohtumist tema sõnul linnaosa valitsuses ei toimunud,» ütles Vihmand, pidades seda infot eksitavaks.

«Et 6. jaanuar oli halduskogu poolt nimetatud tähtajaks, siis täitsid mõlemad vaid oma kohustust ning tõid paksu paki dokumente, kus olid kõikvõimalikud lepingud, load, litsentsid, paberid tehniliste näitajate kohta,» sõnas Vihmand. «Me vaatame nüüd need dokumendid kõik üle, et selgitada, kelle tegevus on õiguspärane,» märkis Vihmand. Ta lisas veel, et mingit kaablite lõikamist Õismäel enam mingil juhul ei tule.

Kaabelleviseadus aitaks segadusi vältida

Teatavasti ootavad kaabel-TV operaatorid juba pikisilmi kaabel-TV äri reguleeriva kaabelleviseaduse jõustumist, mille eelnõu toppab hetkel veel justiitsministeeriumis. Kõigi eelduste kohaselt peaks seaduseelnõu valitsusse jõudma kuu aja jooksul ning loodetavasti juba tuleval kuul ka parlamenti.

Mäletatavasti sai «kaablisõda» Õismäel alguse 19. detsembril, mil Tallinna Kaabeltelevisiooni haldava ASi Levicom poolt volitatud AS Kevadjuga hakkas lahti ühendama STV kaableid. Levicom põhjendas oma aktsiooni asjaoluga, et illegaalsed kaabeltelevisioonivõrgud tekitavad Tallinna Kaabeltelevisiooni vaatajate telepildis häireid. Tallinna Kaabeltelevisiooni juhatuse esimehe Peep Põldsami sõnul oli tegemist kaablite lahtiühendamisega majades, kuhu on ebaseaduslikult paigaldatud kaabel-TV operaatori STV kaablid, mis häirivad Tallinna Kaabeltelevisiooni kliente. STV asepresident Raivo Mihkelsoo pidas toona Levicomi käitumist omavolitsemiseks.

20. detsembri öösel lõhuti veel STV saatekeskuse magistraalkaabel, mis jättis pildita praktiliselt kõik STV kliendid Õismäel. Samal öösel käidi kallal ka Tallinna Kaabeltelevisiooni fiiberoptilisel kaablil, mis jättis viimase kliendid samuti ilma telepildita. Päeval lubasid mõlemad operaatorid, et enam teineteise kaableid läbi ei lõika, kuid vaatamata sellele lõigati mõni päev hiljem siiski Tallinna Kaabeltelevisiooni kaabel taas puruks. Politsei pole seniajani ühtegi kaablirikkujat tabanud.

23. detsembri Haabersti halduskogu istungil otsustati, et mõlemad kaablisõja osapooled peavad 6. jaanuariks esitama linnaosa valitsusele dokumendid, mis tunnistaksid firmade tegevuse õiguslikkust. Järgmised sammud kaablisõja asjus otsustati astuda alles pärast dokumentidega tutvumist nii linnaosa valitsuses kui ka halduskogus.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1997

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles