Skandaalne kuldsõdur jõudis tagasi Tallinna

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Normani kuldsõdur üritab parandada pronks­sõduri ­tekitatud haavu.
Kristina Normani kuldsõdur üritab parandada pronks­sõduri ­tekitatud haavu. Foto: Peeter ­Langovits

Veneetsia biennaalil suurt tähelepanu äratanud ning pärast seda Kiasma nüüdiskunsti muuseumisse rännanud kuldsõdur on tagasi Tallinnas, kus skandaalset teost eksponeerib Kunstihoone.

Lisaks sõdurile on projektiga rahvusvaheliselt tuntuks saanud Kristina Norman näitusele «Me ei ole universumis üksi» välja pannud ka oma teised tööd, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Näituse nimiteos on samuti monument, mille originaal asub Tallinna südalinnast kaugel, Poosimatsi talu õuele Pae külas ning on pühendatud UFOle, mis 1996ndal aastal sinna pererahva kinnitusel olevat maandunud.

Näituse kuraatori Anders Härmi sõnul tehti näitus eelkõige demonstreerimaks, et Normani tegevus on laiem kui senine retseptsioon on märganud.

Norman soovib ufokivi ja kuldsõduriga öelda, et monumentide üle kaklemine ei ole kuigi ratsionaalne tegevus ning ta loodab, et tänu kuldsõdurile on pronkssõdur saanud osaks eesti kultuurist ja mitte enam poliitikast.

Mäletamist skulptuuris, joonistuses, videos ja tekstis põimiv näitus on Tallinna Kunstihoones avatud 9. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles