Himaalaja ekspeditsioon: esimene etapp on edukalt selja taga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Valge, Andras Kaasik, Tanel Tuuleveski, Ruta Tolpezninkaite, Peep Kala, Saulius Vilius, Alar Sikk ja ekspeditsiooni kokk Gyalzen Sherpa Kathmandus
Allan Valge, Andras Kaasik, Tanel Tuuleveski, Ruta Tolpezninkaite, Peep Kala, Saulius Vilius, Alar Sikk ja ekspeditsiooni kokk Gyalzen Sherpa Kathmandus Foto: Oskar Kala

Kahte 8000-meetrist mäetippu, Cho Oyut ja Shisha Pangmat, vallutada üritav Eesti-Leedu Himaalaja ekspeditsiooni esimene, ettevalmistav etapp on edukalt selja taga. Eile saabusid ekspeditsiooni liikmed aklimatiseerumiseks mõeldud matkalt Annapurna piirkonnast tagasi Nepaali pealinna Kathmandusse. "See, mis oli algselt plaanis, jäi küll 100-protsendiliselt tegemata, aga võib-olla oli nii isegi parem," ütles Postimees.ee-le Alar Sikk, Eesti esimene ja ainus Everesti-vallutaja ning samuti ainsa eestlasena kõigi seitsme kontinendi kõrgeimad tipud alistanud alpinist.

Viie eestlase ja kahe leedulase plaan oli Annapurna piirkonnas 7. kuni 13. aprillini tõusta sealse kõrgeimale mäekurule 5416-meetri kõrgusele Thorung Lale ning harjutada organismi kõrguse ja hõreda õhuga ööbides järkjärgult üha kõrgemal. "Plaanis oli magada üks öö lausa kurul, see jäi aga ajapuudusel tegemata," ütles Sikk, lisades samas, et võib-olla oli see isegi hea.

"Aklimatiseerumine on alati kahe otsaga asi. Ühelt poolt peab organism kõrgusega kohanema, teisalt on üles minek alati seotud suure energiakuluga. Siin on kompromissi leidmine ääretult oluline," selgitas Sikk. "Kokkuvõttes ma usun, et see ettevalmistav etapp õnnestus igati - me ületasime 5416-meetrise kuru kolm korda, ööbisime korra 3700-meetri kõrgusel, kaks korda 4100-meetri kõrgusel ja korra 4900-meetri kõrgusel," võttis Sikk asja kokku.

Ka ekspeditsiooni juht Sulius Vilius Leedust, mees, kellega Alar Sikk 2003. aastal koos Everesti vallutas, on rahul ja optimistlik. "Aklimatiseerumine õnnestus hästi. Kõikide ekspeditsiooni liikmete vorm paranes nende päevadega oluliselt. Seda oli hästi näha viimasel kuruületusel, ütles Vilius ja lisas, et ta on ekspeditsiooni õnnestumise suhtes positiivselt meelestatud.

Juba täna asuvad Alar Sikk (44), Saulius Vilius (38), Ruta Tolpezninkaite (33), Andras Kaasik (38), Tanel Tuuleveski (34), Allan Valge (30) ja Peep Kala (48) Kathmandust teele Tiibeti suunas. Eile õhtul said ekspeditsiooni liikmed lõpuks ka kauaoodatud Hiina viisad. Cho Oyu baaslaagrisse peaksid mägironijad jõudma 18. aprillil.


Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles