Harjumaa päästetööde eest vastutab Georg Ambach

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EPP ALATALU

Foto PEETER LANGOVITS

Kui ma oleks praegu päästeteenistuse töötajate ultimatiivsetele nõudmistele järele andnud, ei oleks ükski mees Eestimaal olnud võimeline seda organisatsiooni juhtima. Kui inimesed ei mõista ümberkorralduste vajadust ega soovi selle väikese raha eest tõesti seda tööd teha, siis järelikult ei ole põhjust rääkida Ambachi juhtimisstiilist.

Harju maavanem Mait Kornet Konkursi kaudu leidsime Georg Ambachi, kes valiti sellepärast, et esiteks ta tunneb eriala. Ambach on lõpetanud, küll vene ajal, kõrgema tuletõrjekooli ja on Tartu Ülikooli lõpetanud jurist.

Mis puudutab Ambachi juhtimisstiili, siis mehega on sel teemal räägitud, et nii jõuliselt ja võibolla kohe nii karmilt peale minnes loomulikult häälestab ta terve rea inimesi enda vastu.

Georg Ambachi tööletuleku järel Harju päästeteenistuse etteotsa on paljud senised päästetöötajad lubanud lahkuda. Päästeteenistuse direktori tööandja, Harju maavanem Mait Kornet ütles intervjuus «Postimehele», et Ambach peab komplekteerima teenistuse töökohad ja tema vastutab päästetööde eest. Päästeametnikud on Ambachile ette heitnud ebatsensuurseid väljendeid ja jõhkrat tööstiili ning maavanem on andnud Ambachile korralduse viisakamalt käituda.

Mait Kornet, miks valisite Harju maavanemana päästeteenistust juhtima Georg Ambachi, kellel väidetakse olevat varemgi olnud juhtimisstiiliga probleeme?

1996. aasta 1. juulil võtsime asutuse maavalitsuse hallata ja selgus tõsiasi, et päästeteenistuses õiget korda ei olnud. Küll oli seal väga palju häid mehi, kes oskasid ühte või teist asja teha.

Konkursi kaudu leidsime Georg Ambachi, kes valiti sellepärast, et esiteks ta tunneb eriala. Ambach on lõpetanud, küll vene ajal, kõrgema tuletõrjekooli ja on Tartu Ülikooli lõpetanud jurist. Päästeteenistusse oli vaja ka väga tugevat isiksust, et asi üldse käima panna.

Ligi kolm kuud on kestnud konfliktsituatsioon, kus alluvad lahkuvad, kuna ei kannata jõhkrat juhtimisstiili, samas Ambach ka koondab. Teie toetate ajakirjanduse andmeil just Ambachi. Miks?

Konfliktil on minu arvates kolm põhjust. Esiteks, terve rida inimesi ei mõistnud, milleks neid muudatusi päästeteenistuses vaja on, lihtsam oleks jätkata vana viisi, põlve otsas nikerdades. Teine osa inimesi ütles otse välja, et ümberkorraldusi oleks vaja, kuid et riik seda eluala vähe rahastab, ei ole nemad uutel tingimustel ja uute nõudmistega selle väikse raha eest nõus tööd tegema.

Kolmandale rühmale tõesti ei sobi Ambachi juhtimisstiil, mida on mitmel pool kirjeldatud, ega see kuigi liberaalne ja võibolla demokraatlik ei ole.

Tegime ettepaneku vahetada Ambach välja. Kuid selgi juhul ei ole need, kes arvasid, et ümberkorraldusi ei ole vaja, ega ka need, kelle arvates makstakse vähe raha, nõus jätkama. Järelikult ei ole põhiline põhjus Ambachi juhtimisstiilis.

Kui ma oleks praegu päästeteenistuse töötajate ultimatiivsetele nõudmistele järele andnud, ei oleks ükski mees Eestimaal olnud võimeline seda organisatsiooni juhtima. Kui inimesed ei mõista ümberkorralduste vajadust ega soovi selle väikese raha eest tõesti seda tööd teha, siis järelikult ei ole põhjust rääkida Ambachi juhtimisstiilist.

Ambachi puhul on räägitud ju sellest, kuidas ta töötajaid sõimab, kuidas naistöötajad on tema eest kappi peitu pugenud ja nii edasi.

Pooled päästeteenistuse töötajad pole Ambachi näinudki, kuidas puudutab Ambachi juhtimisstiil neid? Mida teab reatuletõrjuja direktori juhtimisstiilist. Kogu küsimus on selles, et keskastme juhid on hammasrataste vahele jäänud, ei kohane uute tingimustega ning on hakanud vastupropagandat tegema. Taustaks veel see, et eelmine direktor püüdis oma äraminekuga täiesti selgelt kollektiivi uue juhtkonna vastu häälestada.

Mis puudutab Ambachi juhtimisstiili, siis mehega on sel teemal räägitud, et nii jõuliselt ja võibolla kohe nii karmilt peale minnes loomulikult häälestab ta terve rea inimesi enda vastu, kuid see on mõnes mõttes paratamatus.

Ambach võitis küll konkursi, kuigi tema isiksuse ja tööstiiliga on olnud probleeme ka sisekaitse operatiivrügemendis. Kas ta sobib juhi rolli?

Ma ei hakka kommenteerima Lagle Pareki otsust 1992. aastast, kui ta vabastas Ambachi, ma tean neid tagamaid liigagi hästi. Leidsin, et see ei ole takistuseks, kui Ambach seda tööd tegema hakkab.

Kuid seosed SIAga ja skandaalid seal? Ambachi nimi oli telefoniraamatus SIA koha peal kirjas.

SIAga ta minu teada seotud ei ole olnud. Kui neid skandaale seostatakse Ambachi nimega, siis on tegemist vähese informeeritusega.

Praeguseks on paljud, kuni 75 töötajat, andnud lahkumisavalduse. Ambach otsib kuulutuste kaudu uusi inimesi. Mis saab, kui ühel päeval Harjumaal päästetöötajaid ei ole?

Kordan veel kord, Ambachile on antud ülesanne Harju päästeteenistus töös hoida ja tema ülesanne on inimesed tööl hoida või uued inimesed leida, sellesse protsessi mina ei sekku. Mis puudutab lahkujaid, siis, nagu on selgunud, need numbrid, millest on räägitud, ei vasta üldse tõele.

Reaalseid lahkujaid on 30-40 vahepeal ja iga päevaga lahkuvate inimeste arv väheneb. Nii et ma ei oskagi öelda, palju tegelikult lahkub.

Uued inimesed on tõesti tööle tulemas ja mingeid probleeme ei tohiks kaadrivahetus Harju päästeteenistuses tekitada.

On olnud jutuks, et hädas kutsub Ambach Kaitseliidu appi õnnetuste tagajärgi likvideerima. Kaitseliit on seda eitanud, kes siiski suure õnnetuse korral päästetööde eest vastutab?

Ei juhtu mitte midagi, Harju päästeteenistus peab oma ülesanded täitma sõltumata sellest, kui palju mehi tööl on. Ja see on Ambachi asi, keda ta endale abiks palub. Võin teile öelda, et väga paljud organisatsioonid on lubanud vajadusel päästeteenistust aidata.

Seda abi on lubatud teile kui maavanemale?

Mulle, ja nii ametlikus kui ka eravestluses. Mul pole põhjust arvata, et kaadrivahetusega seoses mõni päästeteenistusele antud ülesanne täitmata jääb.

Teie jutust tuleb välja, nagu oleks probleemid Harju päästeteenistuses seotud eelmise, mitte praeguse direktoriga.

Arvan, et juured on palju kaugemal. Kogu see valdkond on Eestimaal äärmiselt ebapiisavalt reguleeritud ja äärmiselt ebapiisavalt finantseeritud. Juured on palju sügavamal, palju sõltus ka eelmisest direktorist, kes oli võrdlemisi tubli pritsimees, kuid ei suutnud organisatsiooni koos hoida ei majanduslikult, väljaõppe poole pealt ega riigiasutusena. Me pakkusime talle tööd erialaspetsialistina sealsamas päästeametis, millega ta esialgu ka nõustus, aga pärast, mulle teadmata kummalistel asjaoludel, on ta alustanud täiesti selget vastutööd uuele juhtkonnale.

Päästeala inimesed ütlevad, et Harjumaa päästjad on kõige paremini koolitatud, Rootsis väljaõppel käinud ja nii edasi. Kas kahju ei ole, äkki tuleks neid mehi ikka tagasi hoida?

Kaldun arvama, et need koolituse saanud inimesed ei lahku. Iga terve mõistusega inimene saab aru ka, et sellise juhtimisstiiliga päästeametis edasi minna ei saanud. Mehed riskivad seal oma elu ja tervisega.

Sain ma õigesti aru, et olete ikkagi teinud Georg Ambachile märkuse selle kohta, et tema juhtimisstiil ei ole kuigi hea?

Kahtlemata oleme sel teemal Ambachiga rääkinud, kusjuures ma olen talle püüdnud selgitada, et see stardiplatvorm, kus need nõudmised esitati, oli ikkagi võibolla võrdlemisi madal ja nende uute nõudmiste kehtestamise protsessi oleks pidanud venitama pikema aja peale ja hakkama võibolla lihtsamatest asjadest pihta.

Kui peaks Harjumaal mingi õnnetus juhtuma, kas siis Ambach vastutab selle likvideerimise eest?

Täielikult vastutab ja meil on niimoodi kokku lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles