ETV venekeelsed uudised keeleseaduse löögi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALO LÕHMUS

Eesti Televisiooni (ETV) peadirektor Hagi Shein sai 220 krooni trahvi venekeelse «Aktuaalse kaamera» uudiste eetrisse andmise eest eestikeelsete subtiitriteta.

Keeleameti keeleinspektsioon trahvib keeleseaduse eiramise eest ka kõiki teisi Eesti telekanaleid, välja arvatud Kanal 2, mille puhul keeleseaduse rikkumist ei täheldatud.

Keeleseaduse kohaselt peavad kõik televisioonis edastatavad võõrkeelsed kõnetekstid olema varustatud eestikeelse tõlkega.

Hagi Shein möönis «Postimehele», et rangelt seadusetähte järgides peaksid venekeelsed uudised tõepoolest olema eestikeelse tõlkega.

«Kuid uudised on otsesaade ning seda on võimatu otse-eetris tõlkida,» ütles Shein, kinnitades, et kõigi mitteotsesaadete puhul on ETV tõlkimise nõuet alati täitnud.

Hagi Sheini sõnul eeldaks uudiste subtitreerimine saate salvestamist mitu tundi enne eetrisse andmist, mille puhul kahaneks oluliselt saate operatiivsus. Teine võimalus oleks saate lõppu eestikeelse sisukokkuvõtte lisamine.

«Kuid ma tahaksin teada, mis vahe on venekeelsel ajalehel, raadiosaatel ja telesaatel ning miks kahe esimese kohta tõlkimise nõue ei kehti,» küsis ETV peadirektor.

Hagi Shein märkis ka, et nüüd peab ETV loobuma interaktiivsete elementidega (näiteks stuudiosse helistamise võimalusega) võõrkeelsete saadete edastamisest.

Sheini sõnul on kultuuriministeerium palunud ETVl kaaluda ka ukrainakeelsete saadete alustamist, kuid otsesaate tõlkimisnõue tekitab ka sel teemal lisaprobleeme.

«Samuti tekib nüüd raskusi mitmesuguste Euroopa dokumentide nõuete, kultuurautonoomia nõuete ja ETV avalik-õiguslike kohustuste täitmisel,» nentis Hagi Shein.

ETV loodab probleemi tõstatada ringhäälingunõukogus ning 1. aprillil kultuuriministeeriumis koguneval telenõupidamisel.

«Võimalik, et kõne alla tuleb mõne seadusesätte muutmise vajadus,» ütles Shein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles