Arne Otter ajab õigust taga, Linn pakub Otterile maatüki eest kesklinnas 10 000 krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KATRIN KURSS

Arne Otter kaebas märtsi alguses halduskohtusse linnavalitsuse otsuse mitte tagastada tema perekonnale kuuluvat kinnistut Lossi tänava ääres.

Kinnistu eest pakkus linn kompensatsiooni 52 500 EVP-krooni, mis on umbes 10 000 krooni. «Selle krundi hind on minu arvates vähemalt 3-4 miljonit,» ütles Otter. «Ükskõik milline pank näeks hea meelega siin oma hoonet.»

Kinnistu õigustatud subjekt on Otteri ema Margareete Helge. Maatükk koosneb kolmest osast ja selle suurus on kokku 1497 ruutmeetrit. Sinna kuuluvad sõjaeelsed krundid Lossi 4, 6, 8 ja 10.

Otteri sõnul on linnapea Tõnis Lukas öelnud, et Ülikooli tänavale raekoja taha võiks ehitada linna uue haldushoone. Samuti on tema sõnul ülikooli haldusprorektor Riho Illak väitnud, et Lossi tänava teise külje võiks hoonestada.

Märtsi alguses kaebasid Otterid linnavalitsuse otsuse halduskohtusse, kuid avaldust ei ole veel läbi vaadatud. «Kui vaja, siis läbime kõik kolm kohtuastet,» ütles Arne Otter.

Arne Otter avaldas arvamust, et otsuse taga on kellegi erahuvid. «Ma olen veendunud, et kui me oleksime maa eest kompensatsiooni vastu võtnud, oleks see müüdud märkimisväärselt kallima hinnaga edasi,» ütles ta.

Tartu linnavalitsuse maakorralduse osakonna juristi Leida-Elli Vavrenjuki sõnul on otsuse tegemisel lähtutud Eesti Vabariigis kehtivatest seadustest. Kinnistu asub riiklikult looduskaitse all oleva Toomemäe pargi territooriumil ning võtab enda alla ka Pirogovi ausamba.

Maareformiseaduse kohaselt aga linnavara registris rajatisena arvel olevatest objektidest kinnistuid ei tagastata. Ka kesklinna planeering ei näe sellesse piirkonda ette mingeid ehitisi. Kompensatsioonisummat põhjendab Vavrenjuk faktiga, et Lossi tänava äärne maa ei ole eriti kallis - ruutmeeter maksab 35 krooni.

Kinnistu kuulus enne sõda Arne Otteri vanaisale Jaan Otterile, kes oli Tartus ettevõtja. Krundil asus neli maja. Üks neist oli üliõpilaste seas üsna tuntud Toomkohvik. Majad hävisid sõjas 1941. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles