Tallo: mind pani liikuma võimalus muutustes kaasa rääkida

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koosmeele preemia laureaat Ivar Tallo
Koosmeele preemia laureaat Ivar Tallo Foto: Peeter Langovits

Tänavu 20-aastaseks saavalt Avatud Eesti Fondilt Koosmeele preemia saanud Ivar Tallo sõnul elame me murrangute ajal ning võimalus muutumisprotsessides osaleda on ka temale tegutsemisjõudu andnud.


Koosmeele auhinda jagatakse neie, kes on aidanud kaasa avatuma ühiskonna kujunemisele. Tallo pälvis preemia sõnavabaduse, avatud valitsemise ja e-demokraatia edendamise eest nii Eestis kui mujal maailmas.

Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam sõnas auhinda üle andes, et tänavune laureaat on mees, kes on kõik meie uued tehnoloogilised võimalused rakendanud demokraatia väärtuste vankri ette ning on seda aidanud teha enam kui 40 riigis.

Hellam lisas, et auhind on Tallole ergutuseks, sest kõik loodavad, et tema suuremad tööd alles seisavad ees.

Ivar Tallo oli tähelepanu üle rõõmus. «Väga armas, et tähele pannakse. Ja mitte ainult välismaal,» sõnas ta.

Ka tänu infotehnoloogiale inimeste igapäevaelus toimunud muudatusi peab Tallo rõõmustavateks. «Kui me vaatame seda e-pilti laiemalt, siis on see täiesti meie igapäevaellu sisse tunginud ja läinud massikasutusse. Viimastel kohalikel valimistel anti peaaegu 20 protsenti häältest üle interneti ja see on selline suurus, mida ükski poliitiline jõud ei saa enam ignoreerida,» rääkis Tallo.

Tema sõnul tuleb nüüd kohe ka edasi liikuda ning mitte jääma neid lahendusi kasutama üksnes formaalses suhtluses riigiga. «Me võime neidsamu meetodeid ja tehnoloogiad kasutada selleks, et mitte riigiga ainult kord nelja aasta jooksul suhelda, vaid arendada pidevat dialoogi. Me oleme murrangu hetkel, kus meie ühiselu muutub ja me ise saame selles muutmisprotsessis osaleda. See on see, mis on mind nende asjade tegemisel liikuma pannud ja ma loodan ka edaspidi kaasa aidata,» rääkis Tallo.

President Lennart Meri kunagise välisnõuniku, hiljem Eesti haldusreformi nõustaja ning õppejõuna on Ivar Tallo pannud aluse avaliku teenistuse eetikakoodeksile ja avaliku teabe seadusele. Tallo on ka e-Riigi Akadeemia asutaja ja tänane juhatuse liige.

Varem on Avatud Eesti Fondi Koosmeele preemiaga pärjatud mitmeid nimekaid ühiskonnategelasi ja arvamusliidreid. Laureaatide seas on näiteks hiljuti 70. juubelit tähistanud professor Marju Lauristin, ajaloolane David Vseviov, endine õiguskantsler Allar Jõks ja paljud teised. Eelmisel aastal pälvis preemia Kolga Keskkool südika toetuse eest Vene-Gruusia sõjas kannatada saanud sõpruskoolile Gori linnas Gruusias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles