Hagi Shein võitis kohtus keeleameti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALO LÕHMUS

Tallinna halduskohus tühistas eile keeleameti otsuse määrata ETV peadirektorile Hagi Sheinile 220 krooni suurune rahatrahv venekeelsete telesaadete tõlketa edastamise eest.

Keeleameti keeleinspektsiooni juhataja Leho Klaser trahvis Hagi Sheini 20. märtsil venekeelsete «Aktuaalse kaamera» uudiste ning saate «Vene videokanal» edastamise eest eestikeelse tõlketa. Klaseri sõnul eksis Shein sellega keeleseaduse 25. paragrahvi 2. lõike suhtes, mis sätestab kohustuse varustada võõrkeelsed telesaated eestikeelse tõlkega.

Hagi Shein nentis Tallinna halduskohtule keeleameti otsuse peale esitatud kaebuses, et keeleseaduse kõnealune säte käib ainult ringhäälinguluba omavate raadio- ja telejaamade kohta. ETV on aga avalik-õiguslik telejaam ning tegutseb ringhäälinguseaduse alusel, mis kohustab teda rahuldama kõigi rahvastikurühmade infovajadusi. Veel juhtis Shein tähelepanu keeleameti otsuse vormilistele vajakajäämistele - keeleameti protokollis pole märgitud väidetava õigusrikkumise kohta ega aega jms.

Keeleinspektsiooni juhataja Leho Klaser märkis oma vastulauses, et keeleseaduse vaidlusalune paragrahv peab termini «ringhäälinguorganisatsioon» all ilmselt silmas ka riigitelevisiooni ning et põhiseaduse järgi on Eesti riigikeeleks eesti keel.

Tallinna halduskohtunik Hilja Käba leidis, et Hagi Sheini kui ETV peadirektori tegevuses pole vaidlusaluses küsimuses haldusõigusrikkumise koosseisu, viidates muu hulgas ka keeleameti tegevuse vormilistele ebakorrektsustele.

Kohus otsustas Hagi Sheinile määratud trahvi tühistada.

Keeleameti keeleinspektsiooni juhataja Leho Klaser ütles «Postimehele», et keeleamet ei ole veel otsustanud, kas kaebab halduskohtu otsuse edasi või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles