Kolmas GSM-võrk käivitub esmaspäeva hommikul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS TOOMING

Esmaspäeva hommikul pool üheksa avab Eesti kolmas mobiilsideoperaator Ritabell ametlikult Q GSM-võrgu, mis esialgu hõlmab Tallinna, Tartu, Pärnu ja Narva. Aasta lõpuks peavad olema kaetud ka Eesti kõik põhimaanteed ja suuremad linnad.

AS Ritabelli juhatuse esimees Toomas Peek on seisukohal, et kolmele GSM-võrgu operaatorile jätkub Eestis turgu. Et Eesti Telefoni tariifid tõusevad ning mobiilside kõneminuti hinnad langevad, siis mingil hetkel on erinevus kahe sideliigi vahel juba peaaegu olematu.

«Sel juhul otsustavad paljud inimesed kindlasti mobiiltelefoni kasuks,» lisas Peek. «Miks peaks telefoniomanik olema nagu trollibuss juhtmetega kuskil kinni?»

Ritabell loodab tõusta teiseks

Ritabelli ühe omaniku Levicom Grupi juhatuse esimees Tõnis Palts ütles eile Q GSMi tutvustaval pressikonverentsil, et Levicom tahab saada Eesti telekommunikatsiooniturul suuruselt teiseks operaatoriks. See omakorda eeldab praeguse põhioperaatoriga võrdset potentsiaali.

«Levicom on nagu purjekas, mis liigub pärivoolu ning peab võistlema Vene raudlaevaga, mis liigub vastuvoolu,» ütles Palts.

Peek kinnitas «Postimehele», et lähtuvalt Levicomi taotlustest peab Q GSM-võrk saama võrreldavaks Eesti Mobiiltelefoni samalaadse võrguga. Niisuguse eesmärgi on Ritabell arengustrateegias ka püstitanud. Millal see juhtub, sõltub nii Eesti mobiiltelefonituru edasisest jagunemisest kui kogu riigi majanduslikust arengust.

Peek lisas, et aasta lõpuks kahekordistub mobiiltelefoniklientide arv. Kuidas jaotub abonentide arv kolme operaatori vahel, on praegu veel raske öelda.

Eestis ligi 80 000 mobiiltelefoni

Eesti Mobiiltelefonil oli aprilli alguses 62 000 abonenti, milles 43 000 kasutas GSM-võrku. Radiolinja Eesti GSM-võrku on lülitatud ümmarguselt 12 000 abonenti.

Roaming-lepingu sõlmimise läbirääkimised Soome, Rootsi, Läti ja Leedu operaatoritega on Ritabellil lõppjärgus, kinnitas müügidirektor Olav Vilborn. Lepingud saab sõlmida alles pärast võrgu ametlikku käivitumist. Järgmisena loodab Ritabell roaming-lepingud sõlmida Saksamaa ja Taani operaatoritega.

Tänavu investeeritakse 25 miljonit dollarit

Ritabell investeerib tänavu Q GSM-võrgu rajamisse 25 miljonit USA dollarit. Peegi sõnul võiksid need investeeringud end ära tasuda umbes 5-6 aastaga, kui võrgus on vähemalt 15 000 aktiivset abonenti.

Q GSM-võrgu ehitusse ja seadmetesse on Ritabell investeerinud juba ligi 130 miljonit krooni. Selle nädala algul võttis komisjon vastu ka firma peakontori Tallinnas endise Eesti Kaabli hoones.

AS Ritabelli omanikud on 52%ga Levicom ning 48%ga Luksemburgis registreeritud rahvusvaheline kontsern Millicom International Cellular S.A. (MIC).

MIC on maailma üks juhtivaid mobiilsideteenuseid pakkuv firma, millel on 29 ettevõtet 20 riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles