Metsikul kombel vanuri tapnud noormees mõisteti surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ARGO SOOLEP

,

«Põhjarannik»

Eile kuulutas Ida-Viru maakohus välja surmaotsuse 22-aastasele Rene Vainikule, kes oli tapnud ülemöödunud aasta novembris Illuka vallas Pagaril 70-aastase naise.

Kohtunik Juri Sakkarti sõnul on eriti hirmus see, et noormehe psüühika on korras ja ta võib nii lihtsalt tappa.

Rene Vainikuga koos olid kohtu all 19-aastased õed Jevgenjevad, kelle kohus mõistis süüdi kuriteost mitteteatamise eest. Svetlana ja Nadezhda Jevgenjevale mõistis kohus aastase vanglakaristuse. Svetlana karistusele liitis kohus ja varem kandmata karistuse ja mõistis ta vangi pooleteiseks aastaks.

Rene Vainik pole varem kohtulikult karistatud. Svetlana Jevgenjeva oli kohtu all juba kolmandat korda, tema õde Nadezhda teist korda.

Vainik end süüdi ei tunnistanud ja oli kohtuniku sõnul surmaotsusest kuuldes veidi kohkunud. «Ilmselt ootas ta, et saab eluaegse,» arvas kohtunik.

Ilma kindla tuluallikata Vainik oli ühele Kiviõli elanikule võlgu 1300 krooni. Selle äramaksmiseks otsustas ta minna vargile Pagaril elava üksiku vanainimese majja, mida olid talle soovitanud õed Jevgenjevad.

1996. aasta 5. novembri hommikul sõitsid Vainik ja õed Jevgenjevad koos oma 12-aastase vennaga Mäetaguselt Pagarile. Tüdrukud ja poisike jäid Vainikut eemale ootama. Vainik läks majja, kus vana naine kooris parajasti kartuleid. Noormees tutvustas end palverändurina. Lugenud veidi aega kaasa võetud piiblit, väljus Vainik hetkeks ruumist, ja tulnud tagasi, lõi ta perenaist ahjuroobiga.

Seejärel pussitas mõrvar oma ohvrit mitu korda, püüdis läbi lõigata kõri ja kui see ei õnnestunud, pussitas naist mitu korda näkku ja pähe. Lõpuks lõi nooruk vana naist kirvega.

Raha Vainik ei leidnud. Saagiks sai ta vaid poolteist pudelit viina, pudeli koduveini ja paki sigarette Astra.

Naise moonutatud surnukeha avastas talle posti viima läinud naaber. Mõni päev hiljem arreteeris politsei Mäetagusel Rene Vainiku ja õed Jevgenjevad.

Eeluurimise ajal tunnistas Vainik oma süü üles, kuid kohtus võttis oma tunnistused tagasi ja eitas mõrva. Tema väitel oli ta majja sisenedes leidnud vanainimese juba tapetuna.

Maakohtu eilse otsuse kaebavad advokaadid suure tõneäosusega edasi ja mõrva hakkab edasi arutama ringkonnakohus. Prokurör avaldas arvamust, et ta ei esita Vainikule määratud karistuse suhtes protesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles