Igal joogil on oma klaas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BIRGIT PÜVE

Kirev alkoholilett ja tohutu hulk erineva suuruse ning kujuga joogiklaase kaupluste majapidamisosakondades on kindel tunnistus meil unustatud tõele, et joomisel on oma kombed ja kultuur.

Millist jooki millisest klaasist juua - selline küsimus võib tekkida paljudel perenaistel enne pidulikku sündmust. Tartu Barclay hotelli toitlustusjuht Ülle Tiimus aitas «Kasul» Tartu kaubamajast valitud joogiklaasidega koostada lihtsa joogiklaaside meelespea.

Joogiklaaside meelespea ei pretendeeri viimasele tõele, sest Ülle Tiimuse sõnul müüakse meil palju niinimetatud vahepealseid klaase, kust võib juua mitmeid erinevaid jooke.

Klassikalised shampanjapokaalid

Shampanjapokaal on kujult kas sihvakas ja kitsas karikas või jalal asuv lai ja madal kauss. Viimast mudelit peetakse meie peenemates kohtades vanamoodsaks.

Mida peenemad (väiksemad) on shampanjamullid, seda puhtam on jook.

Shampanjat valatakse pool klaasi.

Shampanjapokaali hoitakse klaasi jalast.

Klassikalised viskiklaasid

Suurem, paksu põhjaga.

Cherry- ehk dessertveiniklaas

Cherryklaasi valatakse jook jahutatult ja alla poole klaasi (4 cl).

Martiniklaasid (ka viin, rumm jääga)

Nagu väikesed viskiklaasid.

Valge veini pokaalid

Punase veini pokaal on kujult samasugune, aga suurem valge veini pokaalist.

Valget veini serveeritakse külmalt, eelnevalt hoitakse pudelit külmas või spetsiaalses veiniküüleris. Mida tumedam on valge veini rant veepiiril, seda parem on vein.

Valget veini valatakse pool klaasi.

Punase veini pudel avatakse veidi aega enne serveerimist, et vein saaks hingata. Ka klaasis lastakse joogil enne joomist pisut seista.

Mida tumedam on punase veini rant veepiiril, seda parem on vein.

Punast veini valatakse üle poole klaasi.

Veiniklaasi hoitakse ainult klaasi jalast.

Hot shot jookide klaasid

Väga väikesed. Mõeldud kas väga kuumadele äkilistele jookidele või väga külmadele jookidele.

Kokteiliklaasid

Kõrgemad klaasid lahjendatud jookidele.

Kokteiliklaasid valatakse täis.

Likööriklaas

Sobilik kreemijookidele.

Konjaki-, aroomijookide klaasid

Jookidele, mis mängivad oma aroomile.

Aroomijooke valatakse ainult klaasi põhja peale.

Aroomijoogi klaasi hoitakse peos, mitte klaasi jalast.

Klassikalised joogiklaasid

Sobivad nii vee kui ka karastusjookide joomiseks. On elegantsemaid ja tavalisi joogiklaase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles