Himaalaja ekspeditsioon: Tiibetis kohal, enesetunne hea

Peep Kala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Valge, Andras Kaasik, Tanel Tuuleveski, Ruta Tolpezninkaite, Peep Kala, Saulius Vilius, Alar Sikk ja ekspeditsiooni kokk Gyalzen Sherpa Kathmandus
Allan Valge, Andras Kaasik, Tanel Tuuleveski, Ruta Tolpezninkaite, Peep Kala, Saulius Vilius, Alar Sikk ja ekspeditsiooni kokk Gyalzen Sherpa Kathmandus Foto: Oskar Kala

Eile ületas Eesti-Leedu Himaalaja ekspeditsioon Nepalis Kodari-Zhangmu piiripunkti ja sisenes Tiibetisse. Et eelmisel õhtul olid ekspeditsiooni liikmed lõpuks kätte saanud kauaoodatud Hiina viisad, ei tekitanud piiri ületus ka mingeid probleeme. Hiina Rahvavabariik tervitas mägironijaid kuldviisnurgaliste punalippude, surmtõsiste nägudega piirivalvurite ja seljakottidest väljavõetud lugemisvara läbilehitsemisega.


Ekspeditsiooni esimeseks peatuspaigaks Tiibetis sai Nyalam, 3750 meetri kõrgusel asuv linnake. Ja ka viimane, kus oli olemas avalik internetipunkt. Tõsi küll, Hiinale omaselt on internet siin piiratud - igasugustesse sotsiaalvõrgustikesse, nagu Facebooki, Orkutisse, bloggerisse ja mujale ligipääs puudub, aga postimees.ee ja gmail.com on ligipääsetavad ja aeglaselt, kuid kindlalt kasutatavad. Nyalamist edasi üritame oma teateid ja fotosid saata juba satelliit-telefoni vahendusel.

Täna sõitsime Nyalamist Tingrisse, ületades 5150 meetri kõrguse Thong La kuru. Just sealt avaneb suurepärane vaade Shisha Pangmale, 8013 meetri kõrgusele tipule, mis on ekspeditsioonil plaanis vallutada teisena.

Praeguseks oleme 4450 meetri kõrgusel asuvas Tingri külas, kus veedame kaks järgmist ööd. Siit edasi läheme juba otse Cho Oyu baaslaagrisse, 5200 meetri kõrgusele, kust alustame ettevalmistusi 8201 meetri kõrguse Cho Oyu vallutamist.

Ekspeditsiooni kõigi liikmete enesetunne on väga hea ja kuigi Thong Lalt avanev vaade nii mõnegi tõsiseks võttis, on moraal jätkuvalt kõrge. Lisaks meile ootab Tingris baaslaagrisse minekut ka 5-liikmeline mägironijate grupp Hispaaniast. Juba on baaslaagrisse jõudnud erinevate teadete kohaselt 4-5 gruppi.

Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles