Sõiduautode arv kasvab, autode esmaregistreerimiste arv kahaneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RIINA KALLAS

Eestis registreeritud sõiduautode arv on viimase nelja aastaga kasvanud poolteist korda, samas esmakordselt registreeritud autode hulk on selle aja jooksul sama palju vähenenud.

Juuni alguseks oli autoregistris registreeritud 413 103 sõiduautot, mis on 133 021 autot enam kui 1993. aastal. Esmakordselt registreeritud autode arvukus on vähenenud.

Riikliku autoregistri analüütiku-statistiku Inga Vähi sõnul on esmakordselt registreeritud autode hulk vähenenud eelkõige välismaalt ostetud autode sissetoomise buumi vaibumise tõttu.

Viimaste aastate kõige enam ostetud-müüdud sõiduauto on Ford, neid oli juuni alguseks autoregistris registreeritud 38 031. Fordi keskuse avalike suhete ja reklaamijuhi Enno Poldre sõnul on Fordi ametlikud maaletoojad enim müünud Ford Escorte, elanike seas on Poldre sõnul kahtlemata levinuimaks ostu-müügimudeliks aga Ford Sierra (Fordide üldarvust 44%).

Teisel kohal püsib stabiilselt Opel 33 530 autoga. Viimasel kolmel kuul on esmaselt registreeritute seas kolmas olnud Mazda, eelmise aasta kokkuvõttes edestas teda aga Audi.

Kõige enam on elanikel VAZ-tüüpi sõiduautosid (115 329), arvukuselt teisel kohal olevaid Moskvitshe on ligi 2,5 korda vähem.

Eestis on enim autosid, mille väljalaskeaastaks on 1983, nendest kõige rohkem on Opeleid. Suure osa autode väljalaskeaasta kõigub 1982-1985 vahel. Kolmandik registreeritud autodest on vanemad kui 16 aastat.

Haruldasematest autodest on Eestis registreeritud Ferrari (1), Hummel (1), Rolls Royce (2), Maserati (3), Chevrolet Corvette (27), Toyota Lexus (60), Jaguar (93) ja Porsche (116).

Aktiivseimad autode müüjad on Tartus ja Tallinnas. Vähemaks on esmaseid registreerimisi jäänud Pärnus, mis on kolmanda koha loovutanud Harju maakonnale.

Autosid ostetakse Inga Vähi sõnul vähem aasta algul, samuti juulikuus, kui on puhkusteaeg. Aprilli-maiga samale tasemele tõuseb registreerimiste arvukus taas septembris.

Selle aasta mais registreeriti 3296 sõiduautot, mis on kuude lõikes siiani aasta kõrgeim näitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles