Ruhnu uus kirik tähistas 85. aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EPP ALATALU

Eesti vanima puitehitise, Ruhnu Magdaleena kiriku kõrvale püstitatud uus kirik pühitseti eile 85 aastat tagasi. Kiriku aastapäevaks kogunes saarele üle 30 ruhnurootslase, rääkis «Postimehele» ruhnurootslane Henrik Melin.

Ruhnu uue, 1912. aastal Rootsist saadud toetusraha eest ehitatud kivikiriku 85. aastapäeva tähistamiseks oli Ruhnus eile pidulik jumalateenistus, kus teenis koguduse hingekarjane, praost emeeritus Harry Rein.

Vanal külakalmistul avasid rootslased mälestusristi ruhnurootslastele, sest puust ristid hakkavad lagunema, selgitas Melin. Nüüd on kõigile ruhnurootslastele lisaks vanale ka ühine rist.

Laupäeval korraldas vald koolimajas koosviibimise, kus mängis Väikeste Lõõtspillide ühing, laulis Kuressaare naisansambel Põhjala ja esines Von Krahli teater. Püha Magdaleena kirikus oli õhtupalvus ja orelikontsert, kus esinesid Miina-Liisa Kuusemaa ja Indrek Aarelaid.

Ruhnus tegutseva kiriku kohta on andmeid juba reformatsioonieelsest ajast. 1643-44 aastast pärit puukirikus, mis on praegu vanim puukirik Eestis, jumalateenistusi ei ole. Püha Magdaleena kiriku uus hoone pühitseti 20. juulil 1912. aastal.

1991. aastal toetasid ruhnurootslased kiriku remonti ja kinkisid jumalakojale uue tornikella. Samal aastal paigaldati kirikusse ka orel.

Ruhnurootslased, kes sõja jalust Rootsi läksid, on kodusaart toetanud varemgi. Koostöös Rootsiga on käsil projekt, et Ruhnu saaks ööpäevaringse elektrivarustuse. Praegu on saarel elekter kella 7st hommikul keskööni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles