Hüpotees: Salme muinaslaeva leiukohas oli kaks matust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinaslaeva jäljend Salme asula piiril
Muinaslaeva jäljend Salme asula piiril Foto: Liis Treimann

Arheoloogiadoktor Jüri Peets on poolteist aastat tagasi leitud Salme muinaslaeva uurides avastanud nii mõndagi üllatuslikku ning arvab, et leiukohas toimus kaks matust.


Nädal aega Saaremaa muinaslaevast leitud neete uurinud Jüri Peets märkis, et kõik laevakeret koos hoidnud needid ei ole tema arvates kindlasti mitte kohapeal tehtud, sest need olevat erineva kuju ja jämedusega, kirjutab Oma Saar.

2008. aasta septembris leitud 8. sajandist pärit muinaslaeva jäänuste vahelt leiti näiteks ka relvi, inim- ja loomaluid ning mitmesuguseid mängunuppe. Kuu aega hiljem avastasid ehitajad mõnikümmend meetrit edasi kogemata taas relvi ja inimluid.

Kui esimese leiukoha puhul on räägitud peamiselt ühest paatmatusest, siis Jüri Peets on aga arvamusel, et selles kohas on olnud hoopis kaks matust, millele viitab see, et leitud laevajäänused ja luud ei olnud põlenud, kuid relvad aga olid.

Doktor Jüri Peets arvab, et esimese matuse järel tekkis juba n-ö nimega koht, mida teati, ja seetõttu maeti sama koha peale ka hiljem.

Selles on Jüri Peets täiesti kindel, et Salmel tuleks veel teha kaevetöid, sest kui tema hüpotees on õige, siis peaks kahe matmispaiga vahel peituma veelgi üht-teist huvitavat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles