Tartus põles baptistide ehitatav kirik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AIVAR AOTÄHT

Foto OVE MAIDLA

Eile varahommikul läks Tartus põlema Sõpruse silla lähedal asuv Salemi baptistikoguduse pooleliolev kirik. Hävis osa katusest, tule levimist mujale õnnestus vältida. Inimesed kannatada ei saanud.

Tuletõrjujad maadlesid soojustatud plekk-katusega.

Tulekahjust Kalevi ja Õnne tänava nurgal asuval ehitusel sai Tartumaa häirekeskus teate kell 5.10. Nagu ütles häirekeskuse dispetsher, teatas põlengust Liikori taksodispetsher. Tema oli omakorda teate saanud taksojuhilt. Taksojuhi oli senistel andmetel peatanud postiljon, kes märganud majast tõusvat suitsu.

Samal Kalevi tänaval asuvast Tartu tuletõrje- ja päästeametist jõudis esimene paakauto kohale kolm minutit pärast väljakutset. Juhtivpäästekorraldaja Vello Lehtsaar ütles, et kui tuletõrje pärale jõudis, põles hoonel katusealune, suuri leeke algul näha ei olnud. Tuli leviski katuse vahel.

Katusealune põleng keerutas pealtnägijate sõnul alguses üles paksu suitsu, leegid tõusid nähtavale hiljem.

Häirekeskuse dispetsheri sõnul õnnestus tulekahju lokaliseerida kell 7.53 ja likvideerida 10.06. Pärast seda jäid tuletõrjujad sinna järeltöödele - viimane komando jõudis depoosse tagasi kell 12.58. Kuid ka hiljem käis tuletõrje aeg-ajalt sündmuskohta kontrollimas.

Tulekahjus hävis 400 ruutmeetrit hoone keskmise osa soojustatud plekk-katust. Osaliselt pidi tuletõrje katki lõikama tellinguid. Mujale tuli levida ei jõudnud.

Häirekeskuse dispetsheri sõnul käis sündmuskohal kokku kümme paakautot, üks redelauto ja operatiivsõiduk: lisaks seitsmele Tartu tuletõrje- ja päästeameti masinale kihutas kohale kaks masinat Tõrvandi ja kaks Lähte päästekomandost ning Tartu üksiku päästekompanii meeskond.

Tulekahju põhjus seni selgusetu

Arvatavat tulekahju põhjust ega kahju suurust ei osanud tuletõrje ja häirekeskuse esindaja veel öelda. Karlova politseijaoskonna komissar Arvo Päike nentis samuti, et tulekahju põhjus on alles selgitamisel.

Salemi koguduse pastor Jüri Jürgenson ütles, et isesüttimine see ilmselt olla ei saanud. «Töö lõpetati eelmisel õhtul kell viis, vool lülitati välja. Keevitustöid pole sel suvel siiamaani tehtud,» rääkis ta.

Jürgenson märkis, et tõenäoliselt võis tulekahju alguse saada süütamisest, kuigi hoovipealses hoones olnud valvur midagi ei märganud. Ta ütles, et valvur oli pool viis hommikul aknast välja vaadanud, kuid sellest ajast kuni tulekahju puhkemiseni midagi kahtlast tähele ei pannud.

Kui suure materiaalse kahju tulekahju kogudusele põhjustas, pole Jürgensoni sõnul samuti veel selge. Ta lisas, et kõnealust hoonet hakati ehitama viie aasta eest. Veel paar aastat tagasi lootis kogudus tema sõnul kiriku valmis saada 1997. aasta lõpuks, kuid nüüd on selge, et tähtaeg lükkub edasi. Jürgensoni kinnitusel pole tärmini edasilükkumise põhjuseks ainult tulekahju, ka muidu poleks kirik sel aastal valmis saanud.

«Praegu on kõik väga segane,» vastas Jürgenson küsimusele, millal võib hoone lõpuks valmis saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles