Suri venelaste armastatuim näitleja Juri Nikulin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MARKO MIHKELSON
Moskva

Postimees

Pärast rasket operatsiooni ning üleelatud kliinilist surma lakkas eile hommikul löömast Venemaa ühe armastatuima tsirkuseartisti ja filminäitleja Juri Nikulini süda.

Viimased kaks nädalat jälgis Venemaa hinge kinni pidades arstide heitlust Juri Nikulini elu pärast. 5. augustil tehti näitlejale südameoperatsioon, mille käigus tekkis tõsine kriis. Neljakümne minuti vältel viibis Nikulin kliinilises surmas. Üksnes imekombel hakkas süda uuesti tööle.

Kuigi Nikulini aju elas kliinilise surma üle suuremate kahjustusteta, ei taastunud tema siseorganite tegevus enam. Kuni surmani oli 76aastane patsient ühendatud kunstlike neeru- ja kopsuaparaatidega.

Veel eilne «Izvestija» kirjutas esiküljel, et kogu Venemaa meditsiin töötab Juri Nikulini elu päästmiseks. Moskva endokirurgia ja litotrüpsia keskuse reanimatsiooniosakonda olid viimastel päevadel koondatud tõepoolest kõik parimad arstid ja meditsiinivarustus.

Nikulini saatuse pärast tundsid muret ka Venemaa riigijuhid. President Boriss Jeltsin kõneles möödunud nädalal telefoni teel haigla peaarsti Aleksandr Bronshteiniga, kuna peaminister Viktor Tshernomõrdin käis ise kohal.

Näitleja abikaasa Tatjana Nikulina ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et kui tema mehe elu ei suudeta päästa, ei heida ta midagi ette arstidele. Ta avaldas sügavat tänu kõigile, kes valutasid südant Juri Nikulini tervise pärast.

Juri Nikulin sündis 18. detsemril 1921 Smolenskis. Pärast pikka sõjateed (1939-46) pühendas ta oma edasise elu tsirkusele ja kinole. Alustanud 1950. aastal Moskva tsirkuses tööd klounina, jõudis ta 1980-ndatel aastatel välja Tsvetnoi bulvari tsirkuse juhiks. Tänu temale sai see Moskva vanim tsirkus uue väljanägemise.

Juri Nikulin oli ka Eesti vaatajale tuttav ja hinnatud näitleja, kelle rahvalikult lustakad rollid sellistes filmides nagu «Briljantkäsi» ja «Kaukaasia vang» on meeles paljudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles