Kuidas valida ukselukku?, KASULIK TEADA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«KASU»

Kooliskäivate väikeste laste vanemate üks mure on see, kui kindlalt tunneb laps end üksi kodus olles või kas ta ikka saab koolist tulles oma koduuksest sisse. Kui uks käibki korralikult, siis tihti on luku lahti-kinni keeramine raske või halvemal juhul koguni lastele üle jõu käiv. Sellisel juhul tuleb lukk välja vahetada. Lukku ostes tuleb silmas pidada, et see oleks turvaline ja samas ka lapsele jõukohane.

Massiivsete lukkude puhul on sageli võtmele rakendatav raskus liiga suur - võti peab liigutama kogu lukumehhanismi ja lapse väikesed käed ei jõua sellist lukku keerata. Mõnikord võivad ka plaadid luku sees ära vajuda või võtme lohaka väljatõmbamise järel pisut viltu jääda ning seetõttu ei lähe võti enam korralikult lukuauku. Laps ei oska võtmega korralikult nõksutada ja õiget võtmepositsiooni otsida, et lukk kuuletuks.

Vanemad lukud võivad ka lihtsalt ära kuluda. Lukkude eluiga võib olla väga erinev, ulatudes paarist kuust mitmekümne aastani.

Erineva kasutusalaga lukud

Kasutusala poolest eristatakse siseustele mõeldud käigu- ehk tavalukke ja välisustele mõeldud turvalukke.

Arenenud maades määravad luku kasutusala ja temale esitatavad nõuded standardid. Eestis ei ole veel kirevat lukuturgu korraldavaid standardeid välja töötatud. Tarbijal on raske, kui mitte võimatu vahet teha tava- ja turvalukul või saada selgust, kui kaua mingi lukk kestab jne. Standardite kestestamiseni soovitavad asjatundjad eestlastel luku ostmisel lähtuda Põhjamaade lukustandarditest, sest nii ilmastikutingimuste kui ka inimeste käitumistavade poolest on need maad meile kõige lähedasemad.

Muukimiskindlus

Välisukse puhul tuleb kõne alla ainult turvalukk. Turvaline ja kauakesev lukk ei pea olema massiivne, raskelt keeratav või võimalikult peidus.

Luku turvalisuse määravad kaks tegurit - muukimiskindlus ja füüsiline tugevus.

Suures osas määrab luku muukimiskindluse lukustusmehhanismi põhimõte, selle valmistamise täpsus ja kasutatavad materjalid. Paraku on ostjal neid omadusi raske hinnata ja tavaliselt ei tea neid ka müüjad. Küll aga tasuks poes küsida ostetavale lukule kvaliteedisertifikaati ISO 9001. Selle sertifikaadi olemasolu tagab kõrgetasemelise tootmis- ja kvaliteedikontrolli nii täpsuse kui ka kasutatavate materjalide osas.

Muukimiskindluse seisukohalt on oluline ka erinevate võtmekombinatsioonide hulk ühele võtmeprofiilile. See näitab, kui suure tõenäosusega on veel kellelgi samasuguse luku omanikul teiega identne võti.

Luku pikaealisust näitab võtme pöörete arv, mille lukustusmehhanism peab vastu pidama. Näiteks Rootsi standardite kohaselt on turvalukul võtmekombinatsioonide arvuks minimaalselt 10 000, lukk peab vastu pidama vähemalt 50 000 pööret. Sellekohast infot võib küsida lukumüüjalt või maaletoojalt. Need arvud on katsetuslikud, tegelikult peavad nimetatud standarditele vastavad lukud tunduvalt kauem vastu.

Tugevus

Südamikega turvalukkudel peavad lukusüdamikud olema kindlasti ümmargused. Neid ei saa torutangidega väänata, samuti on sellistel südamikel ka seespool kaitsed peal ning neid ei saa ilma võtmeta pealt maha keerata ja nii lukku avada.

Luku füüsilist tugevust näitab selle vastupanu lõhkumisele ja puurimisele-saagimisele. Kõikides turvalukkudes on kasutatud tugevamaid ja vastupidavamaid materjale ning puurimiskaitseid, et lukk ei alluks füüsilisele lõhkumisele.

Rootsi standardite kohaselt peavad turvalukud olema mõlemalt poolt avatavad ja suletavad võtmega. Nii ei saa korterisse akna kaudu sisenenud varas sealt ukse kaudu võtmeta lahkuda.

Kui uksel on väändenupuga käigulukk, tuleks turvalisuse huvides kasutada lisalukku.

ASSA Balt materjalide põhjal «KASU»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles