Ilves sõidab Kaczyński hauda külastama

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Türgist eile autoga koduteele asunud president Toomas Hendrik Ilves kohtus Serbias sealse riigipeaga ja sõidab Krakowisse Poola presidendi Lech Kaczyński hauale.

Eile hommikul Istanbulist, pärast ametliku visiidi lõppemist Türgis, lennuliikluse häirete tõttu autoga Eestisse sõitu alustanud president Toomas Hendrik Ilves kohtus õhtul Belgradis Serbia presidendi Boris Tadićiga.

Serbia riigipea kinnitas oma maa jätkuvat pühendumust Euroopa Liiduga ühinemiseks. President Ilvese sõnul on Serbial oluline roll regionaalse koostöö arendamisel ja Balkani stabiilsuse hoidmisel.

«Olen endiselt kindlalt veendunud, et Serbia tee on Euroopa Liiduga ühinemise tee, Serbia on olnud siin edukas ning tema julgeid samme ühendusega liitumiseks tuleb vääriliselt hinnata,» ütles Eesti riigipea.

«Euroopa Liidu nii moraalne kui ka praktiline kohustus on märgata ja tunnustada Serbia edu ja pühendumust. Kui Serbia võtab kohustused Euroopa Liidu suhtes, siis on loomulik, et ühendus võtab kohustused ka Serbia suhtes ning ei hülga neid kohustusi.»

Täna hilisõhtul jõuab president Ilves Krakowisse, kus asetab homme hommikul pärja lennuõnnetuses hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński ja tema abikaasa Maria Kaczyńska hauale Waweli lossi katedraali krüptis.

Euroopat tabanud lennukriisi tõttu ei saanud president Ilves osaleda Poola presidendipaari matusetseremoonial 18. aprillil. Seepärast otsustas Eesti riigipea sõita Eestisse läbi Krakowi, et avaldada viimast austust president Lech Kaczyńskile ja Maria Kaczyńskale.

Eesti riigipea sõidab Istanbulist koju läbi Bulgaaria, Serbia, Ungari, Slovakkia, Poola, Leedu ja Läti. Tallinnasse jõuab ta eeldavalt 21. aprilli varahommikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles