Andmekaitsjad: isiku fotot võib reklaamis kasutada vaid tema nõusolekul

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond alustas valimiskampaaniat. Pildil reklaamplakatid Tallinnas Mustamäel.
Keskerakond alustas valimiskampaaniat. Pildil reklaamplakatid Tallinnas Mustamäel. Foto: Mihkel Maripuu

Andmekaitse inspektsiooni teatel võib isikuandmete seaduse järgi inimese andmeid ja fotot töödelda vaid tema enda nõusolekul.


Keskerakonna pealinna tänavaile üles sätitud reklaamid kujutavad Andrus Ansipit ja Mart Laari koos vonkleva töötute järjekorraga. Andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõunik Elsa Neeme sõnas, et üldise reegli järgi võib isikuandmeid seadusest tulenevalt töödelda üksnes inimese nõusolekul, kui seadus ei sätesta teisiti. See puudutab ka fotosid.

«Inimesel on võimalik foto avaldaja poole pöörduda ja paluda soovimatu pilt eemaldada, selle sooviga peab siis ka arvestama. See põhimõte kohaldub näiteks interneti suhtluskeskkonda üles laetud fotole,» selgitas Neeme.

Kui isiku kohta avaldatakse tema au ja väärikust teotavat või teda laimavat ja solvavat valeinfot, on tal enda õiguste kaitseks esitada hagi tsiviilkohtusse ja nõuda talle tekitatud kahju hüvitamist võlaõigusseaduse alusel. Seda eeldusel, et ta tõendab talle tekkinud kahju olemasolu ning põhjendab, milles kahju tekitamine seisnes.

«Kui tegemist on näiteks väliplakatil oleva poliitreklaamiga, kus eksponeeritakse tuntud poliitikut tema nõuolekuta ja teadmata kellegi teise poolt, võib olla tegemist hoopis reklaamiseaduse rikkumisega, mis sätestab, et isiku eelneva kirjaliku nõusolekuta ei tohi talle viidata,» täpsustas Neeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles