Himaalaja ekspeditsioon: ikka ülespoole, tonn varustust kaasas

Peep Kala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ränduripaar enne Cho Oyule minekut.
Ränduripaar enne Cho Oyule minekut. Foto: Himaalaja 2010 meeskond

Kes pole mägedes roninud, ei kujuta ilmselt ette, kui palju kola peab üks ekspeditsioon üles ja hiljem ka alla vedama. Meie 7-liikmelise ekspeditsiooni varustus kaalub kokku umbes tonni.


Täna hommikul, kui me hakkasime liikuma Cho Oyu baaslaagrist 5350 meetri kõrgusele vahelaagri poole, kaalusid jakiajad ülesviidava kolahunniku üle. Kokku said nad 940 kg, pluss igaühe isiklik varustus, mida ta seljakotis kannab.

Varustuse hulka kuuluvad telgid, madratsid, magamiskotid, riided, ronimisvahendid, toiduvalmistamise- ja söögiriistad, gaas, kokkupandavad lauad ja -toolid, jne, ja muidugi toiduained, millest meie kokk Gyalzen Sherpa väga maitsvat sööki valmistab.

Kogu selle 940 kg varustuse üles ülemisse baaslaagrisse viimiseks on meie ekspeditsiooni käsutuses 23 jakki, keda kantseldavad kümmekond jakiajajat. Nende teekond lõpeb homme, kui me ülemisse baaslaagrisse oma peamise laagri üles seame.

Uuesti tulevad jakid mängu siis, kui me mõne nädala möödudes loodetavasti pärast edukat tipuüritust tagasi alla hakkame liikuma.

Postimees.ee kajastab Himaalaja ekspeditsiooni olulisemaid hetki!  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles