ETV tuleviku-variandid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALO LÕHMUS

Eesti Televisiooni (ETV) peadirektoriks kandideerijate programmilised seisukohad ulatuvad kuratooriumi ja kunstinõukogu loomisest kuni ETV osalise erastamiseni EVPde eest.

Peadirektoriks kandideeriv filmirezhissöör Mark Soosaar soovib ETV juurde luua 17-liikmelise kuratooriumi, kuhu kuuluksid tuntud kultuuri-, teadus-, spordi- ja majandusinimesed. «Kuratoorium ei sarnaneks ajakirjade kolleegiumidele, pigem hoopis avalik-õiguslike ülikoolide kuratooriumidele,» ütles Soosaar.

Lisaks soovib ta ETV juurde kunstinõukogu asutamist, mis otsustaks saadete eetrisse lubamise ning analüüsiks ka otsesaadete sisu. Soosaare sõnul loodab ta, et uus ringhäälinguseadus kaotab avalik-õigusliku telekanali ekraanilt reklaami. «Mõistagi ei saa see sündida üleöö, vaid järk-järgult,» kõneles ta.

Samuti ETV peadirektori ametikohale kandideeriv praegune sama kanali uudisteprogrammi juht Vallo Toomet ütles end toetavat toimetulekuinfo edastamist ETVs, kanali turuväärtuse (vaadatavuse) hoidmist ja tõstmist, ETV toodangu muutmist rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliseks, interaktiivsete saadete osakaalu suurendamist, kohalike videotootjate aktiivset kasutamist jms.

Et lahendada ETV ja tema vara omandiküsimus, teeb Toomet ettepaneku muuta ETV riiklikuks aktsiaseltsiks, mille aktsiapakist võiks vajaduse korral müüa osa EVPde eest. «Sellega laieneks omanike ring ning tugevneks ka vaatajate kontroll ja tagasiside. Avalik-õigusliku institutsiooni staatus ei sõltu omandivormist, seda kinnitab ka Soome YLE ja MTV näide,» kõneles Vallo Toomet. Kandidaadi sõnul ei ole tal isiklikku seisukohta reklaamiraha kasutamise üle, küll aga ootab ta, et poliitilised jõud määratleksid kindlalt ära ETV finantseerimise skeemi.

Kolmas kandidaat, AS Meediapressi tegevdirektor Toomas Lepp on öelnud, et toetab reklaami osakaalu järk-järgulist vähendamist ja ETV majandamise tõhustamist.

Eile oli ETV ja Eesti Raadio peadirektori kohale kandideerimise avalduste esitamiseks viimane päev. Lisaks kolme teledirektori kandidaadi avaldusele oli õhtuks laekunud ka kuus avaldust Eesti Raadio peadirektori ametikohale. Ringhäälingunõukogu teeb oma valiku eeldatavasti oktoobri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles