Kõik tallinlased saavad olümpia alguseks ETV2 oma kodudesse

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV2 logo
ETV2 logo Foto: Eesti Rahvusringhääling

Kaabellevi teenust pakkuva Starmani analoogvõrgu kliendid Tallinnas, kes seni pidid leppima tõdemusega, et koos Pekingi olümpia algusega käivituv ETV2 nende telerite ekraanile ei jõua, said eile õhtupoolikul teate – jõuab küll.


ASi Starman juhid otsustasid, et lisavad ETV2 oma kõigisse kaabellevi pakettidesse, ja nagu kinnitas eile Postimehele ettevõtte turundusdirektor Henri Treude, üritavad nad asja joonde ajada olümpiamängude alguseks. Ta märkis, et Starmani suuremates pakettides tuleb ETV2 soomlaste Yle TV2 asemele, mis omakorda nihkub Kodupaketti.


Enne kui Starman eile oma otsuse langetas, jõudis tehnilise järelevalve amet teha ettevõttele hoiatuse, milles märkis, et too on kohustatud elektroonilise side seadusest lähtudes tegema ETV2 nähtavaks kõigile oma klientidele. Veel eilse seisuga nägid ETV2 üksnes need Starmani analoogvõrgu kunded, kes elavad väljaspool Tallinna.


Treude selgitas, et põhjus, miks Starman esiotsa ETV2 kõigisse oma pakettidesse ei lülitanud, seisnes ennekõike selles, et rahvusringhääling saatis pikka aega välja vastakaid sõnumeid, milliseks kujuneb loodava kanali käekäik. Kord levis jutt, et see tuleb vaid olümpia ajal kaheks nädalaks, seejärel jälle kuuldus, et aasta lõpuni.


Treude sõnul pole võimalik kaabellevivõrkudes muutuva info põhjal otsuseid kiiresti langetada. «Selline rahvusringhäälingu ebakindlus tekitas meis segadust,» tunnistas ta.


Selle nädala alguses paljusid pealinlasi erutanud ja ärritanud ETV2 nähtavuse teema tõusis teravalt päevakorda seoses elektroonilise side seaduse paragrahviga 90. See sätestab, et Eestis tegutsevad kaabelleviteenust osutavad ettevõtted peavad näiteks juhul, kui inimesed Viljandis ja Kuressaares näevad õhu kaudu seitset üle-eestilist tasuta kanalit, tegema need kättesaadavaks ka kaabellevis.


Need seitse kanalit, mida Pihel nimetas üleriigilisteks vabalevi kanaliteks, on ETV ja ETV2, TV 3, TV 6, Kanal 2, Kanal 11 ja Kalev Sport.


Ajakirjanduses on saanud viimastel päevadel nahutada ka Viasat, kellele meedias on samuti pahaks pandud, miks ta kõiki Eesti kanaleid ei edasta.
Viasat Eesti juht Krista Leppiko möönis, et tõepoolest ei näe nende kliendid ETV2, Kanal 11 ja Kalev Sporti, ent osutas, et seadus neilt kui satelliitleviteenuse pakkujalt seda ei nõuagi.


Leppiko lisas, et kolme üle-eestilise kanali puudumine Via­sati levivõrgust on tingitud üksnes majanduslikest kalkulatsioonidest. Ta selgitas, et kui Via­sat mullu sügisel tänavust eelarvet koostas, oli Kalev Sport alles alustanud, aga nende programm ja kvaliteet jättis soovida, ning ETV2 ja Kanal 11 kohta polnud sellal veel midagi kindlat paigas.

Kust leiab ETV2


Starmani kliendid:

• Suuremates kaabelvõrkudes lisandub ETV2 Soome YLE TV2 asukohale ning YLE TV2 liigub KODU kaabel-tv paketti sagedusele 735,25 Mhz.


• Võru, Valga ja Kuressaare kaabelvõrkudes lisandub ETV2 sagedusele 319,25 MHz ning Haapsalu kaabelvõrgus sagedusele 311,25 Mhz.


• Paide, Põlva, Jõgeva ja Põltsamaa kaabelvõrkudes hakkab ETV2 olema nähtav senisel Euronewsi sagedusel 239,25 Mhz.


• Tallinna DIGI kaabel-tv paketis on ETV2 juba nähtav ning asub 26. kanalil.


STV kliendid:

• Tallinnas sotsiaalpaketis kanal R6


• Tartus sotsiaalpaketis kanal R12


• Pärnus sotsiaalpaketis kanal R11


• Rakveres sotsiaalpaketis kanal R12


• Narvas baaspaketis kanal SR19


ZUUMtv kliendid: tasuta leviv kanal digitaaltelevisiooni eetris


Elioni kliendid: DigiTV 44. kanal


Telseti kliendid: läbirääkimised käivad, firma on teatanud soovist edastada ETV2


Viasati kliendid: ETV2 ei edasta


Allikas: Eesti Rahvusringhääling; Starman
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles