Pärnus avati mälestusmärk Estonial hukkunutele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS KALDMAA

Eile, Estonia katastroofi kolmandal aastapäeval, avati Pärnus katastroofi ohvrite mälestusmärk.

Mälestusmärgi avas Pärnu maavanem Toomas Kivimägi ja õnnistas praost Andres Põder.

Mälestusmärk kujutab endast taeva poole sirguvat 15 meetri kõrgust torni. Selle neli erisuunalist metallsammast seonduvad tipus ja visuaalselt tekib langetatud risti motiiv, mis sümboliseerib hukkunud hingede mälestust.

Tugisammaste omavaheline nihestatus on minimaalse kujundusmotiivina mõeldud andma edasi tragöödia seletamatut raskust. Monumendi põhjal asuva graniittahuka esiküljele on raiutud tekst «MS ESTONIA 28.09.1994 59° 21" N 21° 42" E» ja tagaküljele on kantud katastroofis hukkunud 14 pärnumaalase nimed. Mälestusmärgi juurde viib munakividest kaldtee. Mälestusmärgi autorid on kujur Mati Karmin ja arhitekt Tiit Trummal, kes on ka Hiiumaale Tahkunasse püstitatud mälestusmärgi autorid.

Mälestusmärk asub Pärnu jõe paremal kaldal, muuli alguse ja jõesuudme lähedal, kust avaneb vaade merele. Pärnu linnavalitsus kuulutas ideekonkursi välja möödunud aasta juunis ja esialgse kava kohaselt pidi mälestusmärk valmima juba aasta tagasi, kuid rahapuudusel lükkus tähtaeg edasi. Eile avatud mälestusmärk on vaid üks, kuigi kõige olulisem osa tervikprojektist. Tulevikus on kavas korrastada kogu mälestusmärgi ümbrus, rajada kõnniteed ja paigaldada valgustus.

Mälestusmärgi eelarve on 587 814 krooni, millest annetustena on laekunud ca 240 000 krooni. Suuremad annetajad on olnud taastusravikeskus Estonia, Pärnu maa- ja linnavalitsus, AS Kanpol, Tallinna Piimatööstuse AS, AS Rannila Profiil, Sunset Club, Pärnu teater Endla, Päikeseraadio, «Pärnu Postimees», Rootsi armee, Eesti kaitseministeerium, AS Pärnu Sadam, AS Tervis, AS Chaplin, AS Trükk ja Pärnu kommunaalamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles