Tapivagun jääb käigust ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HERKI KÖBAS

Novembri alguses lõpetab Edelaraudtee Lõuna-Eesti vahialuseid Tallinna keskvanglasse transportinud vaguni vedamise. Vahialuste konvoeerimine läheb vanglate ametilt üle politseile.

Seni toimetas Lõuna-Eesti vahialuseid Tallinna keskvanglasse ja tagasi vanglate amet. Vanglate amet rentis spetsiaalse vaguni Edelaraudteelt ja varustas selle saatemeeskonnaga. Amet maksis raudteele renti ligi miljon krooni aastas.

Novembrist lõpetab Edelaraudtee vangivaguni vedamise tehniliste probleemide tõttu. Edelaraudtee reisijateveo teenistuse direktor Kalvi Pukka ütles «Postimehele», et seoses diiselrongide kasutuselevõtmisega muutub vangide vedu tehniliselt võimatuks. Diiselrong on ühtne tervik, millele tavalist vagunit külge haakida ei saa.

Politseiameti peadirektori asetäitja Ralf Palo sõnul toob vangivaguni käigust ärajäämine politseile kaasa suuri probleeme. Raskustesse satuvad Tartu, Jõgeva, Põlva, Võru ja Valga prefektuur, kelle kinnipeetavaid vagun vedas.

Palo tõdes, et politsei peab vahialuseid konvoeerima hakkama niikuinii, seda näeb ette ka politseiseadus. Järvamaa, Rapla, Pärnu, Läänemaa, Hiiumaa ja Saaremaa prefektuur on vahialuseid kogu aeg ise Tallinna vedanud.

Palo kinnitusel on vangivaguni käigust mahavõtmist Edelaraudteega arutatud juba suvel. Esialgsete plaanide kohaselt pidi see aga toimuma aastavahetusel.

Eile kohtus Ralf Palo Lõuna-Eesti prefektuuride esindajatega, et leida vahialuste vedamiseks uusi võimalusi. Palo sõnul vajab politsei vähemalt kahte spetsiaalset vangibussi. Ühte bussi oleks vaja kohe. 50 vahialust ja saatemeeskonda mahutav nõuetekohane vangibuss maksab ligi 3 miljonit krooni. Palo ütles, et probleemist on informeeritud siseminister Robert Lepiksoni. Järgmise nädala algul kohtuvad politsei ja siseministeeriumi juhid, et leida raha vangibusside ostuks.

Politseiameti välipolitsei büroo abidirektor Udo Rehkalt tunnistas, et vahialuste vedamine toob Lõuna-Eesti politseinikele tööd juurde. Selle aasta kuue kuu jooksul on erivaguniga transporditud 4971 kinnipeetavat. Lisakohustus eeldaks töötajate juurdevõtmist, võimalusi aga selleks ei ole.

Esialgu puudutab vangivaguni käigust ärajäämine vaid lõunasuunda. Ralf Palo sõnul seisab sama probleem ees ka Ida-Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles