Tartu Ülikooli Iuridicum on avatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TOOMAS MATTSON

Peaminister Mart Siimann ja Tartu Ülikooli rektor professor Peeter Tulviste lõikasid eile läbi õigusteaduskonna üle 20 miljoni krooni maksma läinud renoveeritud õppehoone lindi.

Rektor Peeter Tulviste sõnul on see üle 15 aasta kestnud vaheaja järel esimene kord, kus üks teaduskond saab oma hoone, päriskodu. Viimati sai oma hoone füüsikaosakond, mille hoone esimene järk valmis aastal 1977 ja teine järk aastal 1982.

«Sümboliseerigu see õigusteaduskonna maja õigusriigi uuenemist Eestis,» ütles Tulviste kaasa oma saatesõna. Lindi lõikasid läbi rektor ja peaminister.

Mart Siimann kinnitas oma kõnes, et õigusteaduskonna hoone avamine ei ole mitte kohaliku tähtsusega sündmus, vaid sel on rahvusvaheline kaal. «Sellest läheb signaal Euroopasse,» ütles Siimann, vaadeldes õigusteaduskonna töötingimuste paranemist Euroopa Liiduga ühinemise ja sellega kaasneva seaduste harmoniseerimise kontekstis.

Peaminister Mart Siimannile on see hoone tähtis ka sellepärast, et ta on kümme aastat seal koolis käinud. Omal ajal asus majas Tartu 5. keskkool.

Riigikohtu esimees Rait Maruste avaldas lootust, et uutes tingimustes tehtav töö on ilus ja kvaliteetne, mida ootab Eesti riik ja rahvas.

Ministrite paraad

Õigusteaduskonna uue hoone avamisele olid saabunud lisaks peaministrile ka justiitsminister Paul Varul koos kantsler Mihkel Oviiriga, siseminister Robert Lepikson koos kantsler Vahur Glaasega, haridusminister Mait Klaassen, õiguskantsler Eerik-Juhan Truuväli, riigisekretär Uno Veering, riigi politseijuht Harry Tuul, kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl, paljud teised juristid, kohtunikud, riigitegelased. Kohal oli ka Eesti vandeadvokaatide tipp Simon S. Levin, kes lõpetas õigusteaduskonna 50 aastat tagasi.

Õigusteaduskonna dekaan Peep Pruks näitas kokkutulnuile õppehoonet, millel neli korrust maa peal ja üks maa all, õppejõududel on nüüd korralikud tööruumid. Majas on kümmekond auditooriumi, kus eriti head võimalused rühma- ja seminaritööks. Ruumid on kaasaegselt sisustatud, julgeolekut tagavad maja keldrist pööninguni seiravad videokaamerad.

Ülikooli haldusprorektori Riho Illaku sõnul langetati otsus renoveerida juba 1988. aastast ülikooli bilansis olev endine Rostovtsevi eraülikooli hoone õigusteaduskonna õppehooneks 1994. aastal, samal aastal tehti ka maja heaks ligi miljon krooni kulutusi. Varem plaaniti hoonest ehitada ülikooli kultuurikeskus, kuid riigi ja ülikooli huvid nõudsid teisiti.

1995. aastal töö hoones jätkus ning pärast mõningat rahapuuduse taha takerdumist jõudis 1997. aastal lõpule. Ehitajaks oli firma Rand & Tuulberg, kokku kulus 20 270 000 krooni.

Tartus Näituse tänav 20 asuvas 1911. aastal ehitatud endises professor Mihhail Rostovtsevi eraülikooli kliinikuhoones on töötanud mitmeid koole, 1960-ndate algul paiknes seal Tartu 5. keskkool, pärast seda kuni 1980ndate alguseni vene kool. Maja seisis ka pikka aega tühjalt ja kannatas mitme tulekahju läbi, viimati 1992. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles