Vallo Toometil viimane nädal ETVs

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS PAET

Alanud nädal on Eesti Televisiooni (ETV) peadirektoriks kandideerinud, kuid Toomas Lepale alla jäänud Vallo Toometile viimane töönädal ETV uudistetoimetuse juhi ametikohal. Toometi sõnul jääb tast maha hästitoimiv toimetus.

Millal te lahkute Eesti Televisiooni uudistetoimetuse juhi kohalt?

1. novembrist mind enam ei ole.

Kuhu te lähete?

Veel ei ole otsuseid tehtud ja selles mõttes ei ole midagi rääkida.

Miks te Eesti Televisioonist lahkute?

See avaldus on antud ammu. Toomas Lepaga (ETV uus peadirektor - U.P.) oli jutuajamine ja Lepp pakkus mulle arendusdirektori kohta, mida ma ei tahtnud vastu võtta. Mõtlesin järele ja leidsin, et see ei ole minu eriala.

Kas te jätkate ajakirjandusalal?

Pole veel otsust tehtud. Pakkumisi on nii ajakirjandusse kui ka mujale, aga neist tuleb lihtsalt ühel hetkel valida. Ma ei ole ka kiirustanud, võtan endale väikese vaba aja.

Millises olukorras «Aktuaalse kaamera» (AK) toimetus teist maha jääb?

Positiivses olukorras. Ma arvan, et AK toimetus on väga hea toimetus. Ants Vill jääb esialgu kuuks ajaks asja jätkama, siis on Lepal õigus ja võimalus asju muuta, kuidas iganes.

Kui te ETV uudistetoimetust kaks aastat tagasi juhtima asusite, olid teil kindlasti mingid eesmärgid. Kas olete need saavutanud?

Mingil määral jah. Üks aasta veel ja oleks võibolla isegi mõni uus saavutus olnud. Aga praegu ma olen ka suhteliselt palju saavutanud.

Saate ehk täpsustada.

Ma arvan, et üks oli «Kapitali» ja teine ilmateate tegemine, mis on küll algstaadiumis ja millel on palju arenguruumi, kuid ta on olemas.

Ma arvan, et selles kollektiivis on toimunud teatud mõtteviisimuutus, juurde on tulnud häid tegijaid. Positiivsed nihked on igatahes olnud.

Mida oleksite soovinud veel ühe aastaga korda saata?

Mõned asjad oleksid pidanud kinnistuma. Meil oli vana seltskonnaga hommikuprogrammi tegemise plaan, kuid see poleks 1. detsembrist käivitunud, nagu Lepp tahab teha, sest minu hinnangul pole see nii lihtne.

Aga kui Lepp arvab, et ta suudab, siis on see väga hea. Nii et heal tasemel hommiku-uudised oleksid kindlasti pidanud juurde tulema ja selle me oleksime ka korralikult ära teinud. Selleks olid vastavad plaanid olemas. Kuidas Lepp neid ellu hakkab viima, seda ma ei oska täpselt öelda. Temal on plaan varem alustada, mis nõuab teatud hetkel väga järske otsuseid.

Ma oleksin tahtnud tööle võtta veel paar ajakirjanikku, kellest üks oleks läinud «Kapitali» ja teine suurde saatesse. See oleks tekitanud väikese tugevusvaru. Praegu töötab suures saates keskmiselt neli ajakirjanikku päevas. See on piiri peal mäng, sest vahel ei ole meil kõigi lugude peale inimest panna, mis on halb.

ETV peadirektori valimiskampaania ajal oli jutuks ka see, et AK toimetus on liiga suur.

Küsimus on selles, mida tähendab suur. Meil on väga palju tehnilisi töötajaid, näiteks 10 operaatorit. Meie käes on terve stuudio, kus on tehnikuid ja insenere.

Meil on ikkagi kaheksatunnise tööpäevaga graafikud, mis üldjuhul ka töötavad. See on suur asi, sest inimesi ei piinata üle. Me ei riku seadust. Ükskord tuleb see nii või teisiti ka teistes toimetustes sisse viia. See on ka asi, mis natuke kasvatab toimetuse suurust.

Kui te prooviksite võrrelda ETV uudiseid TV1 ja TV3 uudistega, siis milline pilt avaneb?

Kõigepealt on meie omad ja siis tükk tühja maad. TV1 on teinud paar tõsist promo ja on suutnud asja üles ajada, aga endiselt võib väita, et ETV maht on üle Eesti ja ka Euroopas. Meil on korrespondendid Moskvas, Brüsselis, Stockholmis, Helsingis ja New Yorgis. Selles on teistega vahe sees.

Teine asi on see, et meil on Eesti päris hästi kaetud. Teiste kanalitega saab võrrelda vaid Tallinna osa, kuid muus ei ole midagi võrrelda. See ei tähenda, et me teeme väga geniaalset tööd, vaid ilmselt on asi rahas.

Kas teiega koos on AKst veel kedagi lahkumas?

Vähemalt kedagi ei ole teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles