Koonderakonna esimeheks sai Mart Siimann

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS PAET

Koonderakonna kongressi delegaadid valisid erakonna uueks esimeheks peaminister Mart Siimanni ja tema asetäitjaks Tallinna linnapea Ivi Eenmaa, jättes erakonna senise aseesimehe siseminister Robert Lepiksoni välja isegi erakonna 21-liikmelisest juhatusest.

Peaminister Mart Siimann valiti eilsel Koonderakonna kongressil erakonna esimeheks 242 poolthäälega. Üldse tagastati 243 valimissedelit, millest üks oli rikutud. Siimann oli ka ainuke kandidaat Koonderakonna esimehe kohale.

Kongressil valiti ka 20 Koonderakonna juhatuse liiget, erakonna esimees Siimann kuulub juhatusse automaatselt. 20le juhatuse liikme kohale kandideeris 50 inimest.

Kõige rohkem said uutest Koonderakonna juhatuse liikmetest hääli erakonna senine esimees ja AS Valga Groupi nõukogu esimees Tiit Vähi (159 häält) ning Tallinna linnapea Ivi Eenmaa (157 häält).

Koonderakonna juhatusse kuuluvad veel Tallinna Pedagoogikaülikooli üliõpilane Katrin Mölder (144), Riigikogu liige Märt Kubo (129), kõrgkooli Lex üliõpilane Sirle Sööt (121), Pärnu linnapea Vello Järvesalu (119), Tallinna botaanikaaia direktor Jüri Ott (118), AS Vilma juhatuse esimees Arnold Kimber (114), Tartu linnavolikogu esimees Väino Kull (112), Koonderakonna peasekretäri kt Peeter Jakovlev (111), Riigikogu liige Ülo Nugis (109), Riigikogu väliskomisjoni esimees Eino Tamm (109), rahandusminister Mart Opmann (99), justiitsminister Paul Varul (99), peaministri abi Mart Laidmets (98), Riigikogu liige Kadri Ottis (92), kaitseminister Andrus Öövel (91), AS Nordika Kindlustuse turundusdirektor Heigo Kaldra (90), Koonderakonna senine aseesimees Riivo Sinijärv (84) ja Pühajärve puhkekodu direktor Jüri Kork (83).

Koonderakonna uus juhatus valis erakonna esimehe esimeseks asetäitjaks Ivi Eenmaa. Ülejäänud kaks aseesimeest valitakse juhatuse järgmistel koosolekutel.

Juhatuse liikmeks ei valitud aga näiteks siseminister Robert Lepiksoni, kes sai vaid 76 häält, regionaalminister Peep Aru (78), Riigikogu Koonderakonna fraktsiooni esimeest Mati Meost (68) ja Koonderakonna endist peasekretäri Neeme Jõgi (74).

Lepikson ei pettunud

Robert Lepikson kinnitas «Postimehele», et ta ei ole juhatusest väljajäämise pärast pettunud. «Mul on päris hea meel, sest niikuinii polnud ma eriti suuteline seda parteitööd tegema riigiameti kõrvalt, mida ma pean siseministeeriumis,» teatas Lepikson.

Vastuseks küsimusele, miks teda juhatusse ei valitud, ütles Lepikson: «Võibolla ütlen ma liiga otse ja ei vali, kellele ma ütlen. Eks see tekitab kindlasti paksu pahandust ja paksu verd.»

Samas toonitas Lepikson, et ta jätkab Koonderakonnas ja ei näe mingit põhjust, miks ta ei võiks erakonnas edasi olla.

Koonderakonna esimees Mart Siimann nentis, et Mati Meose juhatusest väljajäämine oli talle ebameeldivaks üllatuseks. Rääkides Lepiksoni väljajäämisest, ütles Siimann, et ju siis oli valimispropaganda nõrk.

«Postimees» küsis peaminister Siimannilt, kas Lepiksoni juhatusest väljajäämist võib tõlgendada ka kui Koonderakonna rahuolematust tema kui siseministriga. Siimanni arvates ei saa selle hääletustulemuse põhjal nii kategoorilist järeldust teha. «Aga fakt on see, et kongressi delegaadid ei valinud siseminister Lepiksoni juhatuse liikmeks ja järeldusi sellest võib teha,» lisas Siimann.

Ivi Eenmaa sõnul on tal kahju, et Lepikson juhatusse ei saanud. «Lepiksoni meetodid võivad vahel tekitada arusaamatust, aga tal on palju värsket mõtlemist.»

Suuri muutusi ei tule

Mart Siimann toonitas, et Koonderakonna poliitikas põhimõttelisi muutusi ei tule. «Koonderakonna uus esimees on olnud mitu aastat Koonderakonna esimene aseesimees ning seetõttu ei ole oodata Koonderakonna poliitikas põhimõttelisi muudatusi.» Siimann lisas, et suhted maaerakondadega on hetkel väga head. «Ei saa aga välistada, et teatud pinged tekivad siis, kui tuleb hakata otsustama tollitariifide rakendamist.»

Koonderakonna uus esimees Mart Siimann ja eksesimees Tiit Vähi pidasid kongressil ka ettekanded, milles ilmnesid mõningad erimeelsused. Nii teatas Vähi, et Koonderakonna ja Maarahva Ühenduse moodustatud liit on muutunud juhuslikuks ja nõrgaks. Tema hinnangul pole selge, kes otsuseid ette valmistab ja vastu võtab.

Vähi arvustas ka valitsuskoalitsiooni kuuluvate maaerakondade tegevust, sest võimu tunda saanud maapoliitikud nõuavad Eesti majandusruumi isoleerimist ning erapoolikut raha ümberjaotamist ebaefektiivseteks toetusteks.

Mart Siimann oli aga kindel, et KMÜ valitseb edukalt, ning ta ei näe põhjust, miks see koostöö peaks lõppema. Samas polnud Siimann rahul olukorraga Koonderakonnas. «Me pole suutnud luua demokraatliku arutamise õhkkonda ega kasutanud täielikult erakonna vaimset potentsiaali,» teatas Siimann.

Koonderakonna kongressi resolutsioonis peetakse oluliseks tähelepanu koondamist regionaalsele arengule eesmärgiga vähendada sotsiaalmajanduslikku vahet Tallinna ja teiste piirkondade vahel. Lisaks toetasid kongressi saadikud valitsuse tegevust kuritegevuse vastase võitluse laiendamisel, õigussüsteemi korrastamisel ja riiklike kontrollstruktuuride tugevdamisel ning võitlust korruptsiooniga.

Koonderakonnas on 660 liiget, kellest 153 kuulub noorteorganisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles