Haavel püüdis advokaatidega trikitades kohtuistungit venitada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Haavel ja Vello Loit kohtupingis.
Liis Haavel ja Vello Loit kohtupingis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna toimus Tallinna ringkonnakohtus Liis Haaveli ja Vello Loidi süüasja apellatsioonide arutamine, istungi algust püüdis Haavel kaitsjate vahetamisega venitada, kohus siiski toimus ja otsus langetatakse 17. mail.

Täna kell 11 pidi ringkonnakohus hakkama arutama nii prokurör Vallo Karileri kui ka Haaveli ja Loidi kaitsjate apellatsioone. Keda aga kohtus polnud, oli Haavelile riigi poolt määratud kaitsja Owe Ladva, kelle puudumist põhjendas Haavel sellega, et ta loobus Ladva teenetest.

«Ladva on mu usalduse kaotanud,» teatas Haavel. «Kuigi ta pidi ühe dokumendi kohtule esitama, ta ei teinud seda. Ja mind mõisteti seepärast vangi.»

Haaveli väitel oli ta Ladva ja veel kahe advokaadi peale, kes olid teda erinevatel aegadel kaitsnud, kirjutanud kaebekirja ka advokatuuri juhatusele. Põhjus – nood kolm olid Haavelile lubanud, et kinnisasjade pärast pole tal vaja muretseda, et nendega tal probleeme ei tule. Ent ringkonnakohus tahtis seda kõike ka advokaat Ladva suust kuulda. Kohus tegi vaheaja, et jätkata kell 12.

Kell 12 arutas kohus juba advokaat Ladva taandamise küsimust. Selgus, et Haavelil polnud mingit seaduslikku alust Ladvale usaldamatust avaldada või teda taandada. Nii jättiski kohus Ladva taandamata ning palus tal Haavelit edasi kaitsta. Ühtlasi otsustas kohus, et arutab apellatsioonkaebusi täna pärastlõunal.

Nii ka juhtus. Kell 13.30 algas uus kohtuistung, kus advokaat Ladva nõudis Haaveli õigekmõistmist ja prokurör Kariler talle 4-aastast vabadusekaotust.

Loiti kaitses eile lepingulise kaitsja Sven Sillari asemel riigi poolt määratud kaitsja Jugans Grossmann. Küsimusele, miks Sillar Loidist loobunud on, vastas Grossmann: «Kuulsin, et Loit jättis Sillarile maksmata.»

Kas Haavel on kinnisvarapetis ja kelm või mitte, otsustab ringkonnakohtu kolmeliikmeline kriminaalkolleegium 17. mail.

Veebruari alguses karistas Harju maakohus Haavelit kelmuse, arvutikelmuse, tähtsa isikliku dokumendi kuritarvitamise ja varguse eest nelja-aastase vangistusega, millest tal tuleb vanglas ära kanda kuus kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles