Lendavaid taldrikuid oli Peruus raske tabada, LASKMINE

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RAIMO PEIKER

Jahilaskmise MM-võistlustel Peruu pealinnas Limas Eesti esindajatel kõige paremini ei läinud: Heikki Jaansalu oli kaevikrajal 108 tabamusega 125 võimalikust 36. ja Andrei Ineshin kaarrajal 113 märgi tabamisega 46.

Jahilaskurite koondise vanemtreener Vladimir Bobrov selgitas «Postimehele», et kaevikrajal kasutasid korraldajad Venemaalt muretsetud uut heitemasinat, mis lennutas taldrikuid tavalisest erinevamalt, järsemalt. «Jaansalu tegi muutunud olukorras kõik, mis suutis, sest valmistutud oli hoopis teistsuguseks taldriku lennuks. Need heitemasinad, mis meie käsutuses on, annavad hoopis teistsuguse lennutrajektoori,» kommenteeris Bobrov.

Paljude jahilaskurite tulemused kaevikrajal jäid oodatust nõrgemaks, näiteks 114 tabamusega 125st oleks võinud jõuda juba kaheksa parema sekka ja meie meistrinormi tähistava 115 tabamusega finaali. 149 tabamusega 150st tuli mõneti üllatuslikult esikohale Kuveidist pärit Abdullah Al Rashidi.

Bobrovi sõnul oli Andrei Ineshin MMiks märksa paremini valmistunud kui Heikki Jaansalu. Kaarrajal Eestit esindanut ootamatute lennutrajektooridega ei üllatatud, kuid treeneri kinnitusel oli talle ootamatuseks Ineshini oodatust väiksem taldrikute tabamine.

Ineshinit segasid seedehäired

Paremini esinemast takistasid Ineshinit seedehäired. Koju tulles läks Ineshin kohe arsti juurde ja treener kahtlustab, et tema õpilane sai lõunamaalt külge salmonelloosi või veel midagi hullemat. Vladimir Bobrovi sõnul lasi Ineshin Peruus treeningutel hästi, tabades märke praktiliselt ilmeksimatult. Atlanta olümpiamängude seitsmes mees oli valmis täpseks laskmiseks.

Jaansalu seeria oli järgmine: 22, 21, 22, 21, 22. Ineshin tabas igas seerias ühe taldriku enam: 23, 22, 23, 22, 23.

Andrei Ineshin tegi mitmeid möödalaske lihtsates situatsioonides. «Ma arvan, et Ineshin kontsentreerus seeriate raskematele osadele, kus frontaalselt lendavat sihtmärki tuleb tabada suurelt kiiruselt. Seal lasi ta vaid ühe märgi mööda, kuid eksis seevastu lihtsates olukordades, kus tema klassiga sportlane peaks tabama eksimatult,» selgitas Bobrov.

Vladimir Bobrovi sõnul on Peruus elutingimused keerulised. Ühelt Katari sportlaselt varastati relv võistluspaigast otse stendilt. Ja ühelt USA jahilaskurilt rööviti päise päeva ajal käekell.

«Meie riskida ei tahtnud ja valisime sellise päevarezhiimi: hotellist autobussiga tiiru ja tagasi ning meid saatis politseipatrull. Tänavale jalutama me ei riskinud minna ja õnneks meiega midagi ei juhtunud,» rõõmustas Bobrov.

Päike kõrvetas ka pilve tagant

Eesti koondise peatreeneri sõnul olid ilmastikutingimused suhteliselt normaalsed. Päike oli kogu aeg pilve taga, kuid ometi kõrvetas ta jahilaskureid halastamatult.

«Pilvealune päike lausa põletas,» meenutas Bobrov. «Katmata kohad punetasid, kõik pidid ennast sisse kreemitama. Ka arstidel oli tööd päikesepõletuse raviga. Aga päikest ennast polnud. Sellise huvitava juhtumiga puutusin ma esimest korda elus kokku. Soojakraade oli 22-26.»

Peatreeneri sõnul on Eesti jahilaskurite relvad sama head kui maailma paremikulgi. Jaansalu padrunid on valmistatud USAs, Ineshin aga ostis Limast eelneva kokkuleppe alusel Itaalia padrunid (samade padrunitega sai ka Al Rashidi esikoha - R.P.).

Bobrovi arvates vajanuks Jaansalu paarismärkide teise lasu puhul suurema diameetriga padruneid - treener kuulis korduvalt, et Jaansalu sai taldrikule pihta, kuid see ei purunenud.

Kogenud treeneri sõnul oli MMi läbiviimise aeg kõigile ebamugav. Bobrovi kinnitusel tema ei mäleta, et maailmameistrivõistlusi oleks korraldatud novembrikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles