Hiina mälestas Nankingi veresauna tagasihoidlikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
REIN KÄRNER

Hiina mälestas nädalavahetusel Nangkingis kuuekümne aasta tagust veresauna, mille korraldas Jaapani armee, teatab agentuur dpa. Toona jätsid Nankingis elu sajad tuhanded tsiviilisikud.

Praeguse Hiina Jiangsu provintsi valitsuse ja pealinna Nankingi esindajad kogunesid hiljuti rajatud mälestusmärgi juurde leinamiitingule, et meenutada kuuekümne aasta eest ajalukku läinud verist sündmust. Leinaüritusi korraldati mujalgi Hiinas, ent kõik nad jäid tagasihoidlikuks, osalejate hulgas polnud kõrgeid ametiisikuid. Küllap seetõttu, et hoiduti Jaapaniga suhteid üledramatiseerimast.

Meenutagem, et Kuomintangi väed vallutasid Nankingi juba 1927. aastal. Järgmisest aastast kuni Teise maailmasõja lõpuni oli Nanking Hiina pealinn, kuigi aastast 1937 kuni sinnani oli see jaapanlaste käes.

Detsembris 1937 panid jaapanlased Nankingis toime koletu veresauna, tappes üle 300 000 hiinlase. Jaapani sõdurid vägistasid ka ligi 20 000 naist. Nii väidavad küll hiinlased ise, ent ka Lääne ajaloolased räägivad 200 000 tapetust.

Möödunud reedel manitses Hiina president Jiang Zemin üsna leplikus toonis Jaapanit ajalugu teadvustama ja oma toonast kuritegu tunnistama. Ta kutsus jaapanlasi üles andma oma panus Hiina-Jaapani heanaaberlike suhete arengusse.

Hiinas ilmuv peamiselt välismaalastele mõeldud ingliskeelne ajaleht «China Daily» juhtis seevastu teravate sõnadega tähelepanu tõigale, et peale sadade tuhandete inimelude võlgneb Jaapan Hiinale veel ka vabanduse, mida ta pole seni esitanud.

Samas teatasid Hongkongi teabeteenistused, et viiele hongkonglasele, kes tahtsid osaleda Nankingi mälestusüritusel, ei andnud Hiina võimud luba riiki siseneda. Viis isikut peeti kinni Nankingi lennujaama passikontrollis ja viidi ülekuulamisele.

Kaks tundi hiljem pandi nad lennukisse ja saadeti Hongkongi tagasi. Hiina julgeolekuteenistus oli nimelt tuvastanud, et hongkonglased kuuluvad oma kodumaal rühmitusse, mis võitleb väikese Diaoyu saaregrupi õiguste tunnustamise eest.

Diaoyu saared asuvad Lõuna-Hiina meres ja neil püüab oma õigusi kehtestada Jaapan, kuigi Hiina peab neid endale kuuluvaks.

Et ära hoida Jaapani-vasta-seid aktsioone, olid Hiina võimud juba leinapäeva eel nõudnud rühmitustelt, mis võitlevad Jaapani sõjakuritegude heastamise eest, et nad end tagasi hoiaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles